Joković – Lundberg: Snažno partnerstvo UN i Vlade Crne Gore u cilju razvoja poljoprivrednog sektora

Objavljeno: 16.06.2022. 11:37 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković sastao se sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom.

Rezidentni koordinator UN je uputio srdačne čestitke ministru Jokoviću na imenovanjima, istakavši uvjerenje da će se nastaviti i proširiti saradnja u oblasti poljoprivrede na obostrano zadovoljstvo.

Gospodin Lundberg je predočio značaj koji UN pripisuje saradnji sa Vladom Crne Gore, sa posebnim osvtom na oblast poljoprivrede, koja je jedna od važnih oblasti za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Lundberg je najavio skoro usvajanje novog petogodišnjeg okvira saradnje Crne Gore i sistema Ujedinjenih nacija zasnovanog na zajednički indetifikovanim prioritetima.

Ministar se zahvalio na posjeti i dosadašnjoj podršci i naglasio da je poseban fokus rada Vlade suštinska podrška razvoju poljoprivrede i razvoja sjevera kroz unapređenje sektora poljoprivrede, turizma, drvoprerade, kao i kroz otvaranje novih industrijskh pogona.

Joković – Lundberg: Snažno partnerstvo UN i Vlade Crne Gore u cilju razvoja poljoprivrednog sektora

Ministar Joković je iskazao i opredjeljenje Ministarstva da se u najkraćem roku obezbijedi, u saradnji sa Ministarstvom Finansija, jedan manji poseban garantni fond za poljoprivrednike koji se bave primarnom proizvodnjom kako bi im se olakšao i ubrzao proces dobijanja kredita od strane IRF-a i komercijalnih banaka. Primarni cilj ove inicijative je da se ubrza proces realizacije ugovorenih projekta u okviru IPARD II programa, kako bi poljoprivredni proizođači mogli uspješno da realizuju ugovorene investicije i ostvare značajnu bespovratnu podršku iz IPARD-a.

Sagovornici su analizirali ključne izazove u oblastima poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i ruralnog razvoja, uz poruku da će se u narednom periodu proširiti saradnju kako bi na najbolji mogući način pomogli održivom razvoju Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?