JRC radionica: Aktivnosti angažovanja građana za prelazak na automatizovana vozila

Objavljeno: 27.07.2021. 07:39 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Povezana i automatizovana vozila (Connected and Automated Vehicle-CAV) će igrati važnu ulogu u postizanju cilja prelaska na automatizovana vozila. Zaista se očekuje da će CAV vozila biti sigurnija i energetski efikasnija od postojećih konvencionalnih vozila i da će povećati kapacitet putne mreže. Međutim, efekat uvođenja novih tehnologija i rješenja u transportni sistem zavisi od mnoštva faktora, zbog njegove suštinske složenosti.

Iako će CAV-ovi na kraju postati stvarnost na putevima, njihov uspjeh i stope plasmana na tržište uglavnom će zavisiti od javnog mnjenja. Usmjeravanje očekivanja i zabrinutosti je ključno za podsticanje bržeg i konačnog usvajanja ovih tehnologija. Stoga, aktivnosti na angažovanju građana i procesi ko(zajedničkog)-stvaranja se sve više sprovode kako bi se podigla svijest građana, povećalo njihovo prihvatanje novih rješenja i ubrzao način na koji prilagođavaju njihove navike mobilnosti.

Zajednički istraživački centar (Joint Research Center – JRC) organizuje radionicu o ko(zajedničkom)-stvaranju da bi sa učesnicima iz zemalja u procesu evropskog proširenja i integracije (E&I) razgovaralo o mogućim očekivanjima i zabrinutostima u vezi sa povezanom i automatizovanom mobilnošću.

Podrška renomiranih naučnih stručnjaka iz ove oblasti doprinijeće bogatijem sadržaju diskusije. Radionica će se održati u JRC-iju u Ispri, u Italiji. U slučaju da će putovanja i dalje biti ograničena ili onemogućena zbog pandemije Covid-19, biće organizovan virtuelni ili hibridni događaj.

Ciljevi: 

Informisati učesnike o rezultatima postignutim posljednjih godina o aktivnostima angažovanja i učešća građana koje je organizovao i sproveo JRC;

Predstaviti platformu autonomnog samovozećeg vozila (prototip);

Promovisati razmjenu znanja kroz otvorene diskusije i prezentacije;

Ciljna grupa

JRC poziva istraživače i praktičare iz oblasti transporta da uzmu učešće na ovoj radionici, ali i ostale koji nemaju direktnu vezu za oblast transporta. Potencijalni učesnici bi mogli doći iz oblasti vezane za automobilsku industriju do energetike, uključujući predstavnike iz akademske zajednice, industrije, nevladinih organizacija, ministarstava i građana iz E&I (proširenje i integracije) zemalja.

Broj mjesta je ograničen na najviše 20 učesnika.

Pozivaju se zainteresovane osobe da pošalju CV i prateće pismo zainteresovanosti na e-mail adresu: JRC-SMART-MOBILITY@ec.europa.eu

Rok za apliciranje je: 31. august 2021. godine

Link: https://ec.europa.eu/jrc/en/event/workshop/citizen-engagement-activities-smooth-transition-automated-vehicles

Nacionalna kontakt osoba za JRC: 

MSc Srna Sudar

Rukovodilac Centra za transfer tehnologija

Institut-Centar izvrsnosti za istraživanja i inovacije

Univerzitet Crne Gore

Email: srna@ucg.ac.me

Više informacija i program možete preuzeti ovdje:


Detalji javnog poziva:

Nadležna institucija:Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Objavljen: 27.07.2021.
Rok za prijavu: 31.08.2021.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?