Kvalitetno infrastrukturno povezivanje preduslov boljih ekonomskih odnosa

Objavljeno: 23.02.2023. 15:28 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj mr Ervin Ibrahimović, primio je danas u radnu posjetu delegaciju Vlade Kosova koju predvodi potpredsjednik Vlade Republike Kosovo Besnik Bislimij, a u čijem je sastavu takođe i ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu, sa predstavnicima vazduhoplovnih vlasti Kosova, kao I ambasadorka Kosova u Crnoj Gori Nj.E. Ariana Zherka Hoxha.

Predstavnici dvije delegacije su iskoristili priliku da u toku sastanka pokrenu teme o otvaranju direktnih letova između Crne Gore i Republike Kosovo, kao i da definišu dalje korake kada je riječ o realizaciji projekata iz oblasti putne infrastrukture za koje su dvije države već iskazale spremnost da u narednom periodu realizuju.

Kvalitetno infrastrukturno povezivanje preduslov boljih ekonomskih odnosa

Pozdravljajući uvažene goste Ibrahimović je čestitao predstavnicima Vlade Kosova na rezultatima koje postižu na polju spoljne politike i uspostavljanju stabilnih institucija sistema i dodao da iako dvije države nemaju otvorenih pitanja i imaju dobre bilateralne odnose,od početka mandata u kontinuitetu radimo na poboljšanju saradnje i komunikacije, koja bi trebalo da rezultira konkretnim projektima.

Naše dvije države su pokazale visok stepen odgovornosti u stvaranju dobrih političkih i bilateralnih odnosa, sada radimo na konkretizaciji onih projekata koje će u prvom redu omogućiti brže, bolje i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje. Podsjećam da smo nedavno kolega Aliu i ja potpisali memorandum o saradnji vezano za projekte koji se tiču putne infrastrukture, a danas mi je zadovoljstvo da započnemo i razgovore vezano za otvaranje direktnih  letova između Crne Gore i Kosova. Vjerujem da bi otvaranje letova značajno doprinijelo turističkoj dostupnosti Crne Gore, imajući u vidu veliki broj turista koji tradicionalno godinama posjećuju Crnu Goru. Takođe realizacija projekata puta puta Rožaje-Peć i puta Priština-Peć-Kolašin koja je obuhvaćena i nedavno potpisanim Protokolom na osnovu Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Crne Gorei i Republike Kosovo, jedan u nizu projekata od velike važnosti’’ istakao je Ibrahimović i dodao da kada govorimo o projektu puta Priština-Peć-Kolašin, radi se o putnom pravcu koji je prepoznat i Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore, i putnom pravcu kojim bi se obezbijedila veza sa autoputem Bar-Boljare, čime bi se istovremeno osigurala i bolja veze Luke Bar sa gravitacionom zonom na Kosovu. Potrebno je inicirati zajedničku pripremu Studije opravdanosti sa idejnim rešenjem, kako bi se u narednim koracima ovaj projekat mogao eventualno učiniti i dostupnim za finansiranje iz dostupnih EU fondova.

Kvalitetno infrastrukturno povezivanje preduslov boljih ekonomskih odnosa

Takođe, bilo je riječi i o mogućnostima da privreda Republike Kosovo više koristi Luku Bar za transport roba, za šta je potrebna bolja putna povezanost dvije prijateljske države. U tom kontekstu bilo je razgovora i o željezničkom povezivanju dvije države, preko Republike Albanije.

Konstruktivnom sastanku dvije delegacije su prisustvovali predstavnici Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore Renato Brkanović i Samir Bllacaku, direktor Agencije za civilno vazduhoplovtsvo Republike Kosovo.

Ervin Ibrahimovića - Besnik Bislimi i Liburn Aliu, potpredsjednik i ministar Republike Kosovo  (23.02.2023.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?