Krivokapić – Karelson: Unapređivati odnose kroz ekspertsku i ekonomsku saradnju

Objavljeno: 08.06.2021. 16:33 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, susreo se danas sa nerezidentnom ambasadorkom Republike Estonije u Crnoj Gori, Nj. E. Kristi Karelson.

Premijer Krivokapić izrazio je zadovoljstvo intezivnošću diplomatskih odnosa između Estonije i Crne Gore, naročito kada je u pitanju misija ambasadorke Karelson, koja se u toku dosadašnjeg dvogodišnjeg mandata već četvrti put sastaje sa najvišim predstavnicima crnogorske administracije.

„Zahvaljujem Vladi Estonije na donaciji kontigenta zaštitne medicinske opreme u jeku pandemijske krize, kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Solidarnost svjedoči o značaju koordinacije i spremnosti članica ovog mehanizma da udruženim snagama podržimo jedni druge u prevazilaženju kriznih situacija. Danas sam u prilici da sa radošću mogu da konstujem da je epidemiološka situacija  u Crnoj Gori takva da sasvim odgovorno i domaćinski možemo da ugostimo sve turiste koji su planirali da svoj odmor provedu na našim divnim plažama i planinama “, naglasio je Krivokapić.

Premijer Krivokapić rekao je da je Crna Gora tokom estonskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije  otvorila nekoliko poglavlja i da je posredstvom Tajeks instrumenta Estonija učestvovala u direktnoj i eksplicitnoj ekspertskoj podršci Crnoj Gori, tako da i ubuduće očekuje punu  podršku Republike Estonije, naročito u oblasti vladavine prava, sloboda i bezbjednosti, a što su goruća pitanja poglavlja 23 i 24.

Premijer Krivokapić je ambasadorki Karelson prenio zainteresovanost crnogorske strane da se obogati kooperativnost u oblasti turizma, poljoprivrede, saobraćaja, prosvjete, nauke i da se afirmiše povezivanje – bratimljenje gradova i univerzitetskih centara.

Predsjednik crnogorske Vlade istakao je da će plodonosan bilateralni odnos između CG i Estonije, angažovanjem skupštinskih tijela CG,  u najskorije vrijeme biti krunisan i formiranjem Grupe prijateljstva sa Republikom Estonijom.

Zahvaljujući na ukazanoj joj dobrodošlici, ambasadorka Republike Estonije u Crnoj Gori, Kristi Karelson  istakla je značaj unapređenja bilateralnih odnosa i spremnost da Estonija pomogne Crnoj Gori kroz slanje ekspertske podrške.

Ambasadorka Karelson posebno je ponudila pomoć na polju digitalizacije i razmjene najbolje prakse u cilju unapređenja i osnaživanja kapaciteta za sprovođenje reforme javne uprave i ukazala da postoji veliki prostor za razvoj ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Ambasadorka Estonije istakla je zadovoljstvo što će Crna Gora i Estonija 13. juna proslaviti godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, ukazavši na činjenicu da je Estonija prva država sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose.

Sagovornici su izrazili očekivanje da bi vrlo brzo moglo doći i do zvaničnih posjeta najviših predstavnika izvršne vlasti obje države.

Zdravko Krivokapić - Kristi Karelson (08.06.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?