Кривокапић – Карелсон: Унапређивати односе кроз експертску и економску сарадњу

Објављено: 08.06.2021. 16:33 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, сусрео се данас са нерезидентном амбасадорком Републике Естоније у Црној Гори, Њ. Е. Кристи Карелсон.

Премијер Кривокапић изразио је задовољство интезивношћу дипломатских односа између Естоније и Црне Горе, нарочито када је у питању мисија амбасадорке Карелсон, која се у току досадашњег двогодишњег мандата већ четврти пут састаје са највишим представницима црногорске администрације.

„Захваљујем Влади Естоније на донацији контигента заштитне медицинске опреме у јеку пандемијске кризе, кроз Механизам цивилне заштите ЕУ. Солидарност свједочи о значају координације и спремности чланица овог механизма да удруженим снагама подржимо једни друге у превазилажењу кризних ситуација. Данас сам у прилици да са радошћу могу да констујем да је епидемиолошка ситуација  у Црној Гори таква да сасвим одговорно и домаћински можемо да угостимо све туристе који су планирали да свој одмор проведу на нашим дивним плажама и планинама “, нагласио је Кривокапић.

Премијер Кривокапић рекао је да је Црна Гора током естонског предсједавања Савјетом Европске уније  отворила неколико поглавља и да је посредством Тајекс инструмента Естонија учествовала у директној и експлицитној експертској подршци Црној Гори, тако да и убудуће очекује пуну  подршку Републике Естоније, нарочито у области владавине права, слобода и безбједности, а што су горућа питања поглавља 23 и 24.

Премијер Кривокапић је амбасадорки Карелсон пренио заинтересованост црногорске стране да се обогати кооперативност у области туризма, пољопривреде, саобраћаја, просвјете, науке и да се афирмише повезивање – братимљење градова и универзитетских центара.

Предсједник црногорске Владе истакао је да ће плодоносан билатерални однос између ЦГ и Естоније, ангажовањем скупштинских тијела ЦГ,  у најскорије вријеме бити крунисан и формирањем Групе пријатељства са Републиком Естонијом.

Захваљујући на указаној јој добродошлици, амбасадорка Републике Естоније у Црној Гори, Кристи Карелсон  истакла је значај унапређења билатералних односа и спремност да Естонија помогне Црној Гори кроз слање експертске подршке.

Амбасадорка Карелсон посебно је понудила помоћ на пољу дигитализације и размјене најбоље праксе у циљу унапређења и оснаживања капацитета за спровођење реформе јавне управе и указала да постоји велики простор за развој економских односа између двије земље.

Амбасадорка Естоније истакла је задовољство што ће Црна Гора и Естонија 13. јуна прославити годишњицу успостављања дипломатских односа двије државе, указавши на чињеницу да је Естонија прва држава са којом је Црна Гора успоставила дипломатске односе.

Саговорници су изразили очекивање да би врло брзо могло доћи и до званичних посјета највиших представника извршне власти обје државе.

Zdravko Krivokapić - Kristi Karelson (08.06.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?