Krivokapić – Reintjes: Vlada je pokazala vitalnost i čvrstinu

Objavljeno: 20.07.2021. 11:59 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, primio je danas novoimenovanog, nerezidentnog ambasadora Kraljevine Holandije u Crnoj Gori, Nj.E. Teodorasa Antoniosa Reintjesa.

Premijer Krivokapić čestitao je ambasadoru Reintjesu stupanje na novu dužnost, izrazivši uvjerenje da će u vremenu njegovog mandata, odnosi između Crne Gore i Holandije biti dodatno unaprijeđeni.

Predsjednik Vlade uputio je ambasadoru riječi saučešća i zabrinutosti povodom posljednjih vremenskih nepogoda koje su pogodile Zapadnu Evropu, pa i prijateljski narod Holandije.

Naši dosadašnji odnosi su prijateljski i partnerski, što će ostati i u budućem periodu, ali je plan aktuelne Vlade na čijem sam čelu, da sa svim članicama Unije taj odnos unaprijedimo i inteziviramo politički dijalog, jer je to najbolji put da zemlje članice zaista prepoznaju našu spremnost i naš evropski, demokratsko - politički kapacitet i da kroz intezivnu saradnju, istinski postanemo dio evropske porodice, za čije je osnivanje jedna od najzaslužnijih država bila Holandija, rekao je Krivokapić. 

Premijer je ambasadora Holandije upoznao i sa složenom finansijskom i epidemiološkom situacijom koje je nova Vlada zatekla pošto je stupila na dužnost. 

„Ipak, danas mogu sa ponosom da istaknem da se vanserijskim zalaganjem nove administracije na čijem sam čelu, Crna Gora  nalazi u “zelenoj” epidemiološkoj zoni, da imamo dovoljan broj vakcina kako bi u najskorije vrijeme vakcinisali veću polovinu cjelokupne populacije, a naš budžet u junu bilježi priliv sredstava koji je veći nego u junu, referentne, 2019. godine”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da je Crna Gora pred izazovom da postane država čiji će građani živjeti kvalitetom života kojim žive građani EU, ali da bi to postigli, neophodno je da se suoči sa reformama koje ne mogu biti sasvim bezbolne i koje se prvenstveno tiču vladavine prava, socijalne pravde i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima.

Sve raspoložive snage smo usmjerili na to da organizaciono uredimo institucije kako bi mogli da se izborimo sa pomenutim pošastima. Krenuli smo u direktan obračun sa organizovanim kriminalom, ali u tome nam je potrebna i pomoć EU. Otpočeli smo radikalan zahvat u borbi protiv šverca cigareta, čime pokazujemo odlučnost i nultu toleranciju ove Vlade u odnosu na bilo kakav vid koruptivne i kriminalne djelatnosti. Još na početku smo rekli, i toga se čvrsto držimo, ne želimo proste zamjene, hoćemo suštinske promjene. Ova Vlada želi u svakoj situaciji da sačuva interes svih građana Crne Gore, poručio je Krivokapić.

Zahvalivši na iskrenom i prijateljskom odnosu domaćina, holandski ambasador Reintjes naznačio je da je njegov plan da ubuduće makar jednom sedmično posjećuje Crnu Goru, sve do dana kada će Crna Gora postati članica EU, a da će kruna tog crnogorskog puta ka EU i odnosa Holandije prema Crnoj Gori biti otvaranje Ambasade Holandije u Podgorici.

Mnogi su pesimistički predviđali da Vaša administracija neće biti tako vitalna, ali Vi ste pokazali čvrstinu. Što se tiče naše saradnje, ja sam veoma optimističan. Holandija je otvorena za građane Crne Gore i visoko cijenimo borbu koju Vlada uspješno vodi protiv pandemije COVID–19, rekao je Reintjes.

Ambasador Holandije istakao je mišljenje da postoji značajna zainteresovanost investitora iz ove zemlje, da direktno investiraju u Crnu Goru.

“Nadam se da će naš avio prevoznik obezbjediti redovne letove za Tivat. 

Mislim da će više holandskih kompanija biti zainteresovano za investiranje u Crnu Goru i namjera Ambasade je da što više naših kompanija dovedemo u Crnu Goru, ali prije svega se moramo izboriti sa COVID-om”, poručio je ambasador Reintjes.

Ambasador je pohvalio i podržao sve napore koje je Vlada usmjerila u pravcu uspostavljanja vladavine prava, rodne ravnopravnosti, zaštiti prava LGBT zajednice i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?