Marović – Šmid: Ekonomska saradnja sa Švajcarskom značajna za Crnu Goru

Objavljeno: 12.05.2022. 10:26 Autor: Ministarstvo evropskih poslova

Dodatno jačanje bilateralnih odnosa između Crne Gore i Švajcarske je prioritet dvije države, posebno u oblasti ekonomske saradnje, imajući u vidu da je Švajcarska na drugom mjestu po direktnim stranim investicijama u Crnoj Gori, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa ambasadorom Švajcarske u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi, Ursom Šmidom.

PPV Marovic - ambasador Švajcarske Šmid

“Crna Gora je zahvalna Švajcarskoj na značajnoj podršci tokom prvog talasa Covid-19 pandemije, a dodatno poboljšanje ekonomske saradnje je veoma važno za našu zemlju”, kazala je Marović na sastanku.

Ambasador Šmid je zahvalio i na podršci Crne Gore kandidaturi Švajcarske u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dodao da ulaže napore za pokretanje političkih konsultacija sa Crnom Gorom.

“Švajcarska ima jaku ekonomiju i jako smo zadovoljni prisustvom švajcarskih kompanija u Crnoj Gori. Te kompanije ne posluju samo u oblasti nekretnina, već i u informacionim tehnologijama, kao i u oblasti proizvodne industrije”, poručio je Šmid.

Marović je informisala Šmida da su reforme, posebno reforma pravosuđa, veoma izazovne i da zahtjevaju kvalifikovanu većinu u Parlamentu, te da je ova Vlada usmjerila sve napore na njihovo ostvarivanje.

PPV Marovic - ambasador Švajcarske Šmid

“Imenovanje vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i ostale reforme u pravosuđu su prvi preduslov za ubrzanje integracija i jedan od najvećih izazova 43. Vlade u integracionom procesu”, kazala je Marović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora značajno napredovala na putu evropskih integracija, koji traje već deset godina. “I dalje postoje izazovi u oblasti vladavine prava, a posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, sa kojima tek počinjemo da se suočavamo, a upravo posljednja hapšenja predstavljaju određeni napredak u toj oblasti”, zaključila je Marović.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?