Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Milatović: Odlične reakcije i veliko interesovanje za nove investicije od strane naših partnera iz Turske

Objavljeno: 14.10.2021. 12:01 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Energetika, poljoprivreda, turizam, inovacije - sfere interesovanja turskih investitora

Delegacija Ministarstva ekonomskog razvoja, na čelu sa ministrom Jakovom Milatovićem boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj. Tokom prvog dana posjete delegacija se sastala sa Nail Olpakom predsjednikom Odbora za međunarodne ekonomske odnose Republike Turske (DEIK) i Naserom Alimom kopredsjedavajućim Privrednim savjetom Turska – Crna Gora u okviru DEIK-a.

Jakov Milatović- Turska Deik 2

Ministar Milatović je kazao da Turska i Crna Gora dijele slično geografsko područje i sličan kulturološki mentalitet te da su to dva ključna osnova za dobre ekonomske odnose koji se mogu dodatno unaprijediti.

Republika Turska jedan je od najvažnijih investitora u našoj zemlji, sa više od 25% stranih firmi koje posluju u Crnoj Gori, što postavlja Tursku kao jednu od deset zemalja koje najviše ulažu u našu zemlju. Turski investitori su prisutni u nekim jako značajnim crnogorskim preduzećima, a takođe imamo i veliki broj malih turskih privrednika koji su odabrali Crnu Goru kao pogodnu lokaciju za otpočinjanje svog biznisa. Njima, a i svim budućim investitorima želim da poručim da je Crna Gora sigurna, ozbiljna i zasigurno dobra investiciona destinacija sa veoma povoljnom poslovnom klimom, stabilnim javnim finansijama, te da su svi investitori dobrodošli u Crnu Goru.

Ministar navodi da aktuelna Vlada od samog početka svog mandata preduzima značajne aktivnosti na poboljšanju poslovnog okruženja Crne Gore i želi da ostvari značajan napredak u sprovođenju ekonomskih reformi dominantno usmjerenih ka politici privlačenja direktnih stranih investicija.

Turska je naš važan ekonomski partner i posebno mi je drago što imam priliku da razgovaram sa turskim privrednicima i predočim im sve investicione mogućnosti, novu biznis viziju i potencijal koji Crna Gora ima kada je u pitanju budućnost za sve turske investitore. Energetika, poljoprivreda, turizam, inovacije su samo su neke od sfera u kojima Crna Gora može biti interesantna biznis prilika za turske kompanije, zaključio je Milatović.

Jakov Milatović- deik 3

Poslovni ambijent u Crnoj Gori i uslove investiranja je predstavnicima DEIK-a detaljno na turskom jeziku predstavila generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović.

Potencijali koje Crna Gora ima su veliki, a unaprijeđeni poslovni ambijent omogućava investitorima njihovu valorizaciju kroz ulaganje u različite grane privrede, kazala je Vukajlović.

Tokom izlaganja ona je privrednicima predstavila poreske i druge olakšice za poslovanje u Crnoj Gori, kao i dodatne podsticaje za investicije koji se u kontinuitetu kreiraju i proširuju kako bi pružili još veće benefite.

Turski privrednici su pokazali veliko interesovanje za nove investicije u Crnu Goru koju vide kao atraktivnu destinaciju, te istakli da ih raduje što Vlada unapređuje poslovni ambijent i čini ga još povoljnijim.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/8
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?