Milena Žižić

Državna sekretarka

Milena Žižić rođena je 17.08.1983. u Podgorici. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje stekla je u Podgorici.

Diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Nakon završenih osnovnih studija završila je postidiplomske studije na smjeru Ekonomija javnog sektora, a kasnije i doktorske studije iz oblasti Bankarstva i upravljanja finansijskim uslugama. Od 2014 je stalni sudski vještak ekonomsko finansijske struke i predavač na predmetima Bankarstvo i Finansije i finansijska tržišta.

Stručno usavršavanje iz oblasti bankarstva sticala je u Instanbulu u okviru Grupe Ziraat, a iz oblasti complianca i upravljanja sistemom internih kontrola u okviru Grupe Triglav.

Bila je učesnik više regionalnih i međunarodnih konferencija iz oblasti usklađenosti poslovanja i upravljanja rizicima. Sertifikovani je Menadžer za usklađenost poslovanja i Ovlašćeno licencirano lice za zaštitu ličnih podataka . Jedan je od osnivača Udruženja za usklađenost poslovanja i etiku u Podgorici.

Svoju profesionalnu karijeru započela je u konsultantskoj kompaniji Migron doo 2005 godine na poziciji savjetnika u izradi investicionih projekata, studija i konsultantskih usluga. Bankarsku karijeru započela je 2006. godine u Hipotekarnoj banci AD Podgorica kao pripravnik u Sektoru platnog prometa. Od 2007. do 2014.  godine radila je kao Rukovodilac Službe upravljanja sredstvima i finansijskim uslugama u tadašnjoj First Financial Banci AD Podgorica. Od 2015. godine svoj radni odnos nastavila je na poziciji Menadžera za upravljanje finansijskim sredstvima i finansijskim institucijama u Ziraat Banci AD Podgorica. Od 2017. do 2021. radila  je u Lovćen osiguranju AD Podgorica na pozicijama Menadžera za upravljanje projektima, Compliance menadžera i Ovlašćenog lica za zaštitu ličnih podataka.

Od marta 2021. do avgusta 2022. godine obavljala je poslove  Sekretara Ministarstva kapitalnih investicija.

Od avgusta do decembra 2022. godine obavljala je poslove VD Sekretara Ministarstva evropskih poslova.

Od decembra 2022. godine obavlja poslove državne sekretarke Ministarstva evropskih poslova.

Svoje šesnaestogodišnje radno iskustvo koje je bilo i u oblasti ekonomije i prava nadograđivala je kako praktično kroz široki dijapazon poslova koje je obavljala tako i teoretski kroz nadogradnju svog obrazovanja. Vršila je brojne edukcije iz oblasti upravljanja rizicima po usklađenost poslovanja, sistema intenih kontrola i otkrivanja rizika poslovanja u ranoj fazi, sprečavanja internih prevara i zaštite ličnih podataka.

Bila je član i predsjedavajući Komiteta za upravljanje aktivom i pasivom banke, Revizorskog odbora i mnogih radnih tijela kao koordinator priikom izrade strategija i upravljanja rizicima. Kooautor je više naučnih radova iz oblasti ekonomije.

Udata, majka je troje djece.