Miljanić – Herasymenko: Odanost evropskom putu spaja Ukrajinu i Crnu Goru

Objavljeno: 25.10.2022. 09:59 Autor: Kabinet ministra bez portfelja

Ministar Zoran Miljanić primio je ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori NJ. E. Oleha Herasymenka i tokom srdačnog razgovora upoznao ga sa antikorupcijskim inicijativama koje provodi 43. Vlada Crne Gore.

Tokom razgovora je konstatovano da je Miljanić prvi crnogorski funkcioner kojem je Ruska Federacija u februaru 2022. godine u vrijeme kada je bio državni sekretar MUP-a zabranila ulazak u tu zemlju, “iako su nepoznati pravi razlozi zbog kojih je to učinjeno”.

Ministar je informisao ambasadora o aktivnostima Vlade Crne Gore u prevazilaženju sistemske korupcije i o njenim uspjesima na ovom putu. On je naglasio na važnosti pojačanja rada u tom pravcu. Sagovornici su se složili oko toga da će pobjeda Ukrajine u borbi protiv agresije Ruske Federacije veoma doprinijeti suzbijanju korupcije u mnogim zemljama Evrope, gdje postoji ruski uticaj.

Ambasador Herasymenko zahvalio je na svim vidovima principijelne podrške koju Crna Gora pruža Ukrajini od početka ruske agresije na njegovu zemlju.

Cijenimo rezultate koje je Crna Gora postigla kada je riječ o evropskim integracijama i posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Odanost evropskom putu na poseban način spaja Ukrajinu i Crnu Goru, kazao je Herasymenko

On je upoznao sagovornika sa sistemom antikorupcijskih institucija Ukrajine, koji uključuje Nacionalnu agenciju za prevenciju korupcije, Nacionalni antikorupcijsko biro, Specijalno antikorupcijsko tužilaštvo i Viši antikorupcijski sud. Prema riječima Ambasadora, Ukrajina uprkos ratnim okolnostima intenzivno radi na pripremama za budući pregovarački proces o pridruživanju EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o perspektivama uspostavljanja u budućnosti saradnje i razmjene iskustava u sferi borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Herasymenko je zahvalio Miljaniću na “ličnom prijateljskom stavu prema Ukrajini, tokom njene trenutne borbe za slobodu, nezavisnost i demokratiju” i kazao da očekuje da ta podrška i ubuduće neće izostati.

Flickrhttps://flic.kr/s/aHBqjAcnwH

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?