Ministar Radulović i ambasador Barbosa: Ojačati saradnju Crne Gore i Brazila, naredni korak uspostavljanje političkih konsultacija

Objavljeno: 07.06.2021. 11:30 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

Crna Gora i Brazil imaju prijateljske i dobre odnose, koje je potrebno ojačati uspostavljanjem političkog dijaloga, kao i razvijanjem saradnje u oblastima ekonomije, turizma i kulture – ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorom Federativne Republike Brazil, na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Beogradu Eduardom Boteljom Barbosom.

Tokom sadržajnog razgovora, dogovoreno je da dva ministarstva vanjskih poslova u narednih nekoliko mjeseci organizuju prve političke konsultacije, koje će biti važna platforma za razmatranje svih zajedničkih pitanja.

Sagovornici su ocijenili da je potrebno preduzeti dodatne napore kako bi se povećala trgovinska razmjena, koja je do sada bila simbolična, posebno imajući u vidu da je Brazil osma najveća ekonomija u svijetu.

Ministar Radulović je upoznao ambasadora sa ekonomskom i epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, pri čemu je dodao da se masovnom imunizacijom stanovništva, stvaraju preduslovi za uspješnu turističku sezonu. Tome će, kako je ocijenjeno, znatno doprinijeti i početak rada nove avio kompanije „To Montenegro“, koja je kupila dva aviona brazilskog proizvođača „Embraer“.

Ambasador Barbosa je kazao da su brazilski turisti, nakon perioda izolacije tokom pandemije, vrlo zainteresovani za putovanja, te da je važno izgraditi veze i predstaviti Crnu Goru kao jednu od njihovih destinacija u ovom regionu.

Govoreći o saradnji u domenu kulture, istaknut je značaj karnevala, po čemu je Rio de Ženeiro prepoznatljiv, te razmotrena mogućnost povezivanja sa karnevalom u Kotoru. Sagovornici su razgovarali i o saradnji na multilateralnom planu, kao i opredjeljivanju uzajamne podrške kandidaturama za članstvo u tijelima međunarodnih organizacija. Dogovoren je nastavak intenzivne komunikacije u pravcu realizovanja svih projekata od zajedničkog interesa.

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?