Ministar Radulović i generelna sekretarka OEBS-a Šmid u Beču: Zajednička vizija, povjerenje i partnerstvo

Objavljeno: 13.10.2021. 13:46 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

Učešće na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Beču bila je prilika za sastanak ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i generalne sekretarke Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Helge Marije Šmid.

„Pomirenje i dobrosusjedski odnosi, zasnovani na uzajamnom poštovanju i razumijevanju, temelji su naše vanjske politike. Vjerujem da su baš ove ideje dio vaše vizije koja podrazumijeva izgradnju povjerenja među članicama“, rekao je šef crnogorske diplomatije generalnoj sekretarki Šmid, izrazivši uvjerenje da će ova organizacija ostati važan partner našoj zemlji, naročito kada je riječ o najosjetljivijim procesima koji se tiču izborne reforme i medija.

Takvo partnerstvo, kako je naglasio, jako je važno našoj državi koja je na putu ka Evropskoj uniji posvećena vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čiji je dokaz nedavna zaplijena droge kao konkretan uspjeh crnogorskih organa. Govoreći o tome da naša zemlja baštini multietnički i multivjerski sklad, ministar Radulović dodao je da Crna Gora ima jasno opredjeljenje da unapređuje oblast ljudskih prava.

Generalna sekretarka Šmid zahvalila je na posvećenosti Crne Gore agendi OEBS-a, te pohvalila odličnu saradnju koju ta organizacija ima sa našom zemljom, kao i  odlučnost naše države u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Istaknuvši uvjerenje da suočavanje sa problemima današnjice predstavlja manji izazov u multilateralnim okvirima, kakav je onaj koji pruža Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, šef crnogorske diplomatije naglasio je da Crna Gora ostaje posvećena principima i vrijednostima te organizacije.

Ističući dobru saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, pozvao je generalnu sekretarku Šmid da posjeti našu državu.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?