Министар Радуловић и генерелна секретарка ОЕБС-а Шмид у Бечу: Заједничка визија, повјерење и партнерство

Објављено: 13.10.2021. 13:46 Аутор: МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ

Учешће на Медитеранској конференцији ОЕБС-а у Бечу била је прилика за састанак министра вањских послова Ђорђа Радуловића и генералне секретарке Организације за европску безбједност и сарадњу Хелге Марије Шмид.

„Помирење и добросусједски односи, засновани на узајамном поштовању и разумијевању, темељи су наше вањске политике. Вјерујем да су баш ове идеје дио ваше визије која подразумијева изградњу повјерења међу чланицама“, рекао је шеф црногорске дипломатије генералној секретарки Шмид, изразивши увјерење да ће ова организација остати важан партнер нашој земљи, нарочито када је ријеч о најосјетљивијим процесима који се тичу изборне реформе и медија.

Такво партнерство, како је нагласио, јако је важно нашој држави која је на путу ка Европској унији посвећена владавини права и борби против организованог криминала и корупције, чији је доказ недавна заплијена дроге као конкретан успјех црногорских органа. Говорећи о томе да наша земља баштини мултиетнички и мултивјерски склад, министар Радуловић додао је да Црна Гора има јасно опредјелјенје да унапређује област људских права.

Генерална секретарка Шмид захвалила је на посвећености Црне Горе агенди ОЕБС-а, те похвалила одличну сарадњу коју та организација има са нашом земљом, као и  одлучност наше државе у борби против корупције и организованог криминала.

Истакнувши увјерење да суочавање са проблемима данашњице представља мањи изазов у мултилатералним оквирима, какав је онај који пружа Организација за европску безбједност и сарадњу, шеф црногорске дипломатије нагласио је да Црна Гора остаје посвећена принципима и вриједностима те организације.

Истичући добру сарадњу са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори, позвао је генералну секретарку Шмид да посјети нашу државу.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?