Билатерални односи

Црна Гора је снажно посвећена сталном развоју билатералних односа са другим земљама у складу са зацртаним спољнополитичким приоритетима.

Регионална сарадња

Добросусједски односи и регионална сарадња један је од главних приоритета вањске политике Црне Горе од обнове независности 2006. године.

Дијаспора

Црна Гора се залаже за стварање и унапређење услова за укључивање дијаспоре - исељеника у друштвени, економски и политички живот Црне Горе.

Економска дипломатија

Влада Црне Горе је економску дипломатију уврстила у приоритете рада за 2021. годину, препознајући важност привлачења страних инвестиција и промоције економск

Дипломатски протокол

Дипломатски протокол учествује у припреми и реализацији службених и радних посјета министара вањских послова страних држава Црној Гори.

Међународна сарадња

Спољна политика, НАТО, Европска унија, Пројекти подршке, међународне иницијативе, људска права

Дипломатска академија

Дипломатска академија је посебна организациона јединица надлежна за обуку и развој дипломата и свих државних службеника који заступају интересе Црне Горе.

Конзуларни послови

Конзуларни послови се односе на заштиту права и интереса Црне Горе, њених држављана и правних лица у иностранству, развијање веза са црногорским грађанима који се налазе на раду и боравку у другим државама.

НАТО

Сјеверноатлантски савез (НАТО - Нортх Атлантиц Треатy Органисатион) је највећа међународна војно-политичка организација у свијету, основана 4. априла 1949. године у Вашингтону.

Слободан приступ информацијама

Министарство вањских послова у складу са Законом о слободном приступу информацијама и другим позитивним прописима који уређују ову област, предузима активности у циљу остваривања права на слободан приступ информацијама свим заинтересованим субјектима.

Европска унија

Приступање Европској унији је стратешки вањско-политички циљ Црне Горе. У Министарству вањских послова дјелује Генерални директорат за Европску унију.

Вијести и најаве

Пресс

Синце Јануарy, Монтенегро хас аллоwед унрестрицтед интернатионал арривалс - оне оф онлy а хандфул оф цоунтриес wорлдwиде то до со.

Руководећи тим

Александра Мишуровић

Александра Мишуровић

В.д. генералне директорице Генералног директората за билатералне послове

Министарство вањских послова

Снежана Радовић

Снежана Радовић

В.д. генералне директорице за Европску унију

Министарство вањских послова

Станица Поповић

Станица Поповић

В.д. генералне директорице Генералног директората за конзуларне послове

Министарство вањских послова

Вук Ракочевић

Вук Ракочевић

В.д. генералног директора за међународно правне послове

Министарство вањских послова

Дејан Вуковић

Дејан Вуковић

В.д. генералног директора Генералног директората за економску и култрну дипломатију

Министарство вањских послова

Шта ради Министарство вањских послова?

Министарство вањских послова ради на остваривању и заштити интереса и угледа Црне Горе на међународном плану, помаже црногорским грађанима који живе и раде у иностранству или путују ван Црне Горе и пружа подршку црногорским привредним и другим правним субјектима на интернационалном нивоу.

Сазнајте више

Пратите нас

Питајте Министарство

Тел: +382 (0)20 416 373
Фаx: +382 (0)20 225 702

Контакт

Министарство вањских послова

Станка Драгојевића 2, 81000 Подгорица, Црна Гора

Кабинет министра

Кабинет министра
Телефон:+382 20 416 303