Ministar Radulović i predsjednik Interparlamentarne unije Pačeko: Želimo svijet u kojem smo na usluzi građanima

Objavljeno: 15.07.2021. 13:51 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

 „Nema demokratije bez parlamenta, a osnovni preduslov je dijalog. Želimo svijet u kojem se računa svaki glas, u kojem smo na usluzi građanima“. Tim riječima ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović potvrdio je da Crna Gora čvrsto stoji uz geslo Interparlamentarne unije, sastavši se sa njenim predsjednikom Duartom Pačekom.

Tokom razgovora sa predsjednikom globalne organizacije nacionalnih parlamenata svijeta, šef crnogorske diplomatije istakao je da Crna Gora baštini vrijednosti demokratije i političkog dijaloga dijeleći ih sa Interparlamentarnom unijom koja je okrenuta ovim ciljevima na globalnom nivou.

Predsjednik Pačeko naveo je da su mir, demokratija, ljudska prava, rodna ravnopravnost, osnaživanje mladih i održivi razvoj glavni ciljevi Interparlamentarne unije, istakavši važnost parlamentarne diplomatije  za izvršnu granu vlasti.

Kao parlamentarac koji dolazi iz Portugala, on je dodao da je danas, budući da Evropska unija broji više članica, teže postići konsenzus, kao i da njegova zemlja  podržava politiku proširenja EU.

„Nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici da Crnoj Gori poželimo dobrodošlicu u evropsku porodicu“, zaključio je Pačeko.

Ministar Radulović je dodao da su reforme neophodne u cilju pridruživanja EU, te da one predstavljaju naš posao koji moramo raditi posvećeno i kontinuirano. Nakon predsjedavanja Portugala Savjetom EU, kako je zaključio, vjerujemo da će Slovenija kao naredna predsjedavajuća u potpunosti razumjeti naše težnje i podržati EU perspektivu.

FOTO I VIDEO: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157719554892157

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?