Ministar Radulović u razgovorima sa poslanicima EP: Crna Gora je važan prijatelj i partner EU, budućnost Evrope uz Zapadni Balkan

Crna Gora je važan partner i prijatelj Evropske unije u Regionu koji ima veliki geopolitički značaj za evropsku budućnost – konstatovano je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa poslanikom Evropskog parlamenta Toninom Piculom. Šef crnogorske diplomatije boravi u Briselu, kao član delegacije na NATO samitu održanom juče, koju je predvodio predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Ministar Radulović ukazao je na značaj koji proces evropske integracije ima za stabilnost i društveni napredak naše zemlje, istakavši da je crnogorsko društvo naklonjeno političkom Zapadu, te da građani Crne Gore svoju budućnost vide isključivo u Evropi.

Mi smo dio bogatog evropskog nasljeđa i vjerujemo da svoju posvećenost zajedničkoj budućnosti dokazujemo naporima koje svakodnevno preduzimamo u okviru reformskih procesa, naglasio je on.

Kako je rekao, Zapadni Balkan očekuje da evropski partneri intenzivnije podrže integracioni proces našeg Regiona, izrazivši uvjerenje da će održavanjem Međuvladine konferencije za Crnu Goru EU poslati jasan politički signal da proces proširenja ostaje visoko na listi njenih prioriteta.

Poslanik Picula pozdravio je intenziviranje aktivnosti i sveukupnih napora Crne Gore u pretpristupnim pregovorima, izrazivši uvjerenje da će otvoreniji pristup dovesti do kvalitetnijih reformi, te konkretnih rezultata u oblastima koje su temelj demokratskih procesa. Kako je istakao, EU će podržati sva nastojanja naše države, usmjerena ka članstvu u EU.

Tokom boravka u Briselu, šef crnogorske diplomatije sastao se i sa poslanikom Evropskog parlamenta Dejvidom MekAlisterom. Tom prilikom, ministar Radulović je informisao sagovornika o reformskim procesima u zemlji, izrazivši uvjerenje da će u ostvarenju glavnog vanjskopolitičkog cilja Crne Gore – članstva u EU, politička i ekspertska podrška naših partnera ostati neupitna.

„Sprovođenje evropskih politika je srž naših reformi, a za dostizanje najviših standarda očekujemo dalju pomoć naših prijatelja iz Evrope”, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Poslanik MekAlister je podsjetio da Evropa stoji uz region Zapadnog Balkana, te da će nastaviti da promoviše evropsku agendu na ovim prostorima. U tome je, kako je naglasio, uloga Crne Gore veoma važna, kao države koja je pokazala zrelost i odgovornost u dosadašnjim pregovorima, uzimajući u obzir svaku konstruktivnu kritiku i sugestiju. Radujemo se zajedničkoj budućnosti i vjerujemo da je jedinstvo Evrope jedino moguće promovisanjem proširenja naše porodice na Zapadni Balkan, poručio je MekAlister.

Tokom sastanaka bilo je riječi o predstojećoj Međuvladinoj konferenciji, koja je planirana za 22. jun, kao i o aktuelnim dešavanjima na evropskoj političkoj sceni sa fokusom na epidemiju i ekonomski oporavak.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?