Širenje fronta za borbu protiv korupcije

Objavljeno: 24.05.2022. 11:09 Autor: Kabinet ministra bez portfelja

Ministar Zoran Miljanić primio je ambasadora Slovačke Republike Borisa Gandela. Tokom srdačnog razgovora, sagovornici su se saglasili da postoje brojne sličnosti u procesima koji su uslijedili u postkomunističkom periodu u Crnoj Gori i Slovačkoj Republici, posebno kada je riječ o izazovima poput borbe protiv visoke korupcije sa kojim su suočene dvije zemlje.

Ministar Miljanić, govoreći o prioritetima 43. Vlade Crne Gore, kazao je da su u toku pripreme za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, sa ciljem uspostavljanja sistemskog okvira koji će doprinijeti efikasnosti institucija i stvaranju širokog fronta relevantnih organizacija koje se bave suzbijanjem te pojave.

On je naglasio i da je drugi važan korak konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i efikasnija saradnja svih crnogorskih institucija na tom planu.  

Ambasador Gandel kazao je da smatra da je u aktuelnim okolnostima Crna Gora dobila veliku priliku za ulazak u EU, te da je na njenim institucijama da je efikasnim radom iskoriste, odnosno da sve snage usmjere ka tom cilju.

Miljanić je naglasio da je očekivano da i dio političkih struktura u Skupštini Crne Gore, koji nije glasao za 43. Vladu, podrži odluke koje će doprinijeti efikasnijem radu institucija, vladavini prava i uspjehu pregovaračkog procesa na putu ka EU.

Ambasador Gandel je, s obzirom na to da njegova država ima značajna iskustva na tom planu, ponudio pomoć slovačkih eksperata u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. 

Zoran Miljanić - Boris Gandel, ambasador Republike Slovačke (24.05.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?