Ministarstvo prosvjete i ove godine obezbijedilo besplatne udžbenike za sve osnovce

Objavljeno: 01.06.2022. 09:16 Autor: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete Crne Gore je i ove godine obezbijedilo besplatne udžbenike za sve učenike javnih ustanova osnovnog obrazovanja.

Štampanje besplatnih udžbenika je u toku i do kraja jula će biti završeno, dok će prva isporuka u škole stići početkom avgusta.

Ministarstvo je juče uputilo dopis svim osnovnim školama da obave pripremne aktivnosti i koordiniraju besplatnu podjelu udžbenika. Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici javnih ustanova osnovnog obrazovanja.

Kapitalnim budžetom za 2022. godinu za ovu svrhu predviđena su sredstva u iznosu od 2 miliona i 477 hiljada eura. S obzirom da je cijena papira na svjetskom tržištu u porastu, pretpostavljamo da će u tu svrhu biti potrebno izdvojiti još sredstava, koje ćemo na vrijeme i obezbijediti.

Podaci o učenicima koji su upisali prvi razred i onih koji će sledeće školske godine pohađati od II do IX razreda, dostavljaju se Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva početkom jula, a isporuka udžbenika će se vršiti čim ih škole kompletiraju u MEIS-u (Informacioni sistem obrazovanja Crne Gore). Prema podacima iz MEIS-a, podjela udžbenika za učenike prijavljene do 5.jula biće realizovana:

-za I, II i III razred od 8. avgusta 2022. god;

-za IV, V i VI razred od 15. avgusta;

-za VII, VIII i IX razred od 22. avgusta ove godine.

Za isporuku kompleta udžbenika prema naknadnoj porudžbenici za djecu koja su se naknadno upisala u I razred ili su došla iz inostranstva i upisala razred u Crnoj Gori, škole se ne obraćaju ZUNS-u već Ministarstvu prosvjete, te će za njih udžbenici stići krajem avgusta ili početkom septembra.

Dopunska isporuka udžbenika drugog stranog jezika prema podacima MEIS-a će biti realizovana u oktobru 2022., kada škole unesu konačne podatke o drugom stranom jeziku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?