Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Moskva spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva

Objavljeno: 14.12.2021. 09:58 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Rusija je spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva. To je tokom sastanka sa ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović u Moskvi, saopštio njen ruski kolega dr Mihail Albertovič Muraško. Ministri su se sreli na marginama međunarodne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije koja se danas i sjutra održava u glavnom gradu Rusije.

Ministarka zdravlja je zahvalila na dobrodošlici u, kako je kazala, tradicionalno prijateljsku državu i čestitala Rusiji na uspješnoj proizvodnji vakcina protiv korona virusa.

“Ovo je prilika da se podsjetimo poruke koju je zapisao znameniti Puškin dok je boravio u karantinu zbog kolere, a glasi: Pozovimo u pomoć razum, pobijedimo bolest silom znanja, i dane teškog ispita preživimo kao jedna porodica”, navela je Borovinić Bojović.

U tom smislu, ministarka je predložila i formalizaciju saradnje Crne Gore i Rusije u predstojećem periodu u više specijalističkih oblasti medicine, a po kojima su ljekari iz Rusije prepoznati širom svijeta, kao što su oftalmologija, onokologija…

Ministar Muraško je izrazio spremnost da Rusija pomogne Crnoj Gori, a u kontekstu digitalizacije i u izradi ažuriranih i lako upotrebljivih registara hroničnih nezaraznih bolesti, što je i fokus konferencije u Moskvi.

Ciljevi konferencije su identifikacija izazova koje je prouzrokovala pandemija COVID 19, a koji mogu biti prevaziđeni uz pomoć digitalnih rješenja; usvajanje dobrih praksi i inovacija u sferi digitalnih rješenja za nadzor, prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti i utvrđivanje metoda uz pomoću kog SZO može podržati članice u primjeni digitalih rješenja.

Skoro svi registri nezaraznih hroničnih bolesti u Crnoj Gori su zastarjeli zbog čega je nužno da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom. Registar nezaraznih hroničnih bolesti za državu predstavlja isto što i lični karton za pacijente. Mi moramo konačno dobiti ažurirane i precizne informacije o stanju o dinamici i trendovima javnog zdravlja da bismo, dugoročno, planirali strateške ciljeve. Sve što Rusija radi i svi mehanizmi kojima podržava sve zemlje članice SZO su neprocjenjivi, kazala je Borovinić Bojović.

U tom smislu, dr Borovinić Bojović je naglasila da vjeruje da je digitalizacija zdravstvenog kartona jedan od prvih koraka.

“Crna Gora više nema luksuz da godinama čeka na tromo prikupljanje podataka o npr. pacijentima koji boluju od dijabetesa. Uvjerili smo se i u Rusiji da je moguće danas dobiti provjerene i pouzdane informacije maltene kroz jedan klik. Tome Crna Gora teži”, poručila je ministarka zdravlja.

Ministri su razmijenili mišljenje i iskustva u vezi sa dosadašnjim tokom borbe protiv pandemije korona virusa, svjesni rizika novih sojeva koji se i dalje istražuju, a dr Borovinić Bojović je zahvalila na dosadašnjoj saradnji i u toj oblasti.

Sastanku u Moskvi, sa crnogorske strane, uz ministarku zdravlja, prisustvovao je ambasador Milorad Šćepanović, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandar Sekulić, direkor Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić i Ivan Šikmanović iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore. Uz ministra zdravlja Rusije bila je direktorka Departmana za međunarodnu saradnju Usačova Aleksandra Vladimirovna.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/1 Foto: PR Služba Ministarstva zdravlja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?