Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Na Vili Gorica potpisan Memorandum za LNG terminal u Luci Bar: Ovo je dobar korak u pravom smjeru

Objavljeno: 12.05.2023. 10:18 Autor: Kabinet predsjednika Vlada Crne Gore

Na VIli Gorica, danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore, firme Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori.

Memorandum su potpisali predsjednik Vlade dr Dritan Abazović, Phil Pyle predstavnik Enerflex Energy Systems i Olin L. Wethington, predsjednik i glavni izvršni direktor Wethington Energy Innovattion, koji su se sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke obratili prisutnim medjima.

Potpisnici memoranduma, saglasni su da je riječ o projektu koji će obezbijediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore.

Tokom izjava za medije posebno je naglašen značaj saradnje sa američkim kompanijama poput Enerflex Energy Systems što, kako je istaknuto, na svojevrstan način podcrtava rastući potencijal bilateralne saradnje Crne Gore i SAD.

Ovo je dobar korak u pravom smjeru, saglasni su potpisnici.

Premijer Abazović istakao je zadovoljstvo zbog dolaska velikih američkih energetskih kompanija u Crnu Goru, navodeći zadovoljstvo zbog jasnog geopolitičkog pozicioniranja naše države i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta.

Memorandum predstavlja izraz opredjeljenosti strana potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta i to: izgradnje i instalacije fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje, regasifikaciju i transport, i projekta izgradnje i instalacije grinfild termoelektrane na gas u Crnoj Gori, čije snabdijevanje gasom dolazi preko terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa.

Potpisan memorandum za LNG terminal u Luci Bar (12.05.2023.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?