Nastaviti uspješnu saradnju Crne Gore i Norveške u oblasti odbrane

Objavljeno: 14.03.2023. 15:00 Autor: Ministartsvo odbrane
Državni sekretar Ministarstva odbrane, dr Krsto Perović, sastao se sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške, pukovnikom Dag-Magneom Lundeom.


Perović je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane Crne Gore i Kraljevine Norveške i istakao uvjerenje da će se kvalitetna i sadržajna saradnja nastaviti i u narednom periodu.


On je naglasio da Kraljevina Norveška predstavlja prijatelja i važnog saveznika u NATO za Crnu Goru i istakao značajnu podršku razvoju i reformskom procesu sistema odbrane Crne Gore, kroz uspješnu realizaciju projekata koji su doprinijeli jačanju odbrambenih kapaciteta i sposobnosti.


Perović se zahvalio i na brojnim donacijama Kraljevine Norveške Crnoj Gori, kao i podršci razvoju Balkanske medicinske namjenske jedinice (Balkan Medical Task Force – BMTF) i stvaranju uslova da se ona angažuje, ne samo u regionu, već i u međunarodnim misijama. Na sastanku je razgovarano i o realizacijiaktuelnih projekata, posebno regionalnog projekta „Jačanje integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti“, kao i mogućnostima podrške Kraljevine Norveške modernizaciji Mornarice VCG.


Govoreći o izmijenjenim bezbjednosnim prilikama na evropskom tlu, izazvanim nelegalnom invazijom, državni sekretar Perović istakao je da je rat u Ukrajini promijenio ne samo bezbjednosnu arhitekturu, već i naše strateško i taktičko razmišljanje. On je kazao da se Zapad ujedinio, pružajući pomoć Ukrajini i da Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu u ovom teškom vremenu. Državni sekretar je istakao da će Crna Gora nastaviti sa pružanjem humanitarne, finansijske i vojne podrške Ukrajini. 


 
Perović je upoznao izaslanika odbrane da je budžetom za 2023. godinu Crna Gora dostigla izdvajanje od 2 odsto BDP za odbranu, od čega je značajan dio namijenjen modernizaciji Vojske. Takođe, da je u kontekstu jačanja prisustva na istoku početkom ove godine Crna Gora uputila prvi kontingent Vojske u okviru NATO aktivnosti „Pojačane budnosti“ (enhanced Vigilance Activities-eVA) u Bugarskoj.


Pukovnik Lunde je istakao da će Kraljevina Norveška nastaviti da bude pouzdan saveznik Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore i pruža podršku daljem razvoju odbrambenog sistema. On je izrazio uvjerenje da će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.
 
Izaslanika odbrane Kraljevine Norveške u posjetu primio je i zamjenik načelnika Generalštaba VCG, pukovnik Željko Radulović.


Sagovornici su se složili da oružane snage dvije zemlje imaju dobru saradnju, kao i da postoji prostor za njeno proširenje.


Pukovnik Radulović je istakao da je zahvalan na podršci koju Kraljevina Norveška pruža sistemu odbrane Crne Gore.


Oni su razgovarali i o mogućnostima  modernizacije Mornarice VCG, saradnje i razmjene iskustva u oblasti planinskog ratovanja, kao i učešću u međunarodnim vježbama.
Pukovnik Lunde je istakao da VCG u Oružanim snagama Norveške ima pouzdanog partnera, koji će nastaviti da podržava procese obučavanja, opremanja i modernizacije.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/1
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?