AMBASADOR REPUBLIKE TURSKE GOSPODIN BARIS KALKAVAN POSJETIO UPRAVU ZA SARADNJU SA DIJASPOROM- ISELJENICIMA

Objavljeno: 10.07.2024. 11:39 Autor: UsDI

Njegova ekselencija, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, gospodin Bariš Kalkavan, posjetio je Upravu za saradnju sa dijasporom- iseljenicima i tom prilikom sa v.d. direktorom Erduanom Demićem i Renatom Gojković, v.d pomoćnicom direktora, održao konstruktivan sastanak.

Direktor Demić je poželio dobrodošlicu ambasadoru i upoznao ga sa dosadašnjim radom Uprave i istakao izuzetnu saradnju Crne Gore sa Republikom Turskom.

Zajednički su se usaglasili da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja ima brojnu dijasporu i da Turska ima sličnu situaciju kada je u pitanju status dijaspore.

Konstatovano je da veliki broj ljudi porijeklom iz Crne Gore živi u Turskoj i da su oni most povezivanja između naše dvije zemlje.

Dogovoreno je da se ostvari posebna saradnja između Uprave za dijasporu- iseljenicima sa Direkcijom za saradnju sa dijasporom Republike Turske.

Ambasador Turske u Crnoj Gori je najavio brojne projekte koje Republika Turska planira da realizuje u našoj državi poput: Programa „djevojački inžinjering“, razmjene studenata, razvoj turizma, investicije u mnogim oblastima i sl.

Zajednički je konstatovano da je najpotrebnije ulagati u sjever Crne Gore i na taj način spriječiti iseljevanje odnosno migraciju, jer najveći procenat iseljavanja je upravo iz sjevernog regiona države.

Direktor je istakao da su mu od velike važnosti saradnja sa institucijama, posebno kada su u pitanju diplomatska predstavništva i upoznao ambasadora sa aktivnostima Uprave koje se planiraju u narednom periodu.

Na kraju sastanka ambasador se zahvalio na nesebičnoj podršci i pomoći koju je Crne Gora uputila prilikom zemljotresa koji je zadesio R. Tursku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?