Novi IPARD javni poziv za podršku nabavci opreme i mehanizacije predstavljen u 23 crnogorske opštine

Objavljeno: 12.05.2023. 13:36

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede završilo je informativne radionice putem kojih su zaposleni Ministarstva u direktnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima razgovarali o kriterijumima, uslovima, kao i potrebnoj dokumentaciju kako bi se prijavili na novi javni poziv i ostvarili dostupnu podršku.

Predstavnici ministarstva, podsjetili su prisutne da kroz IPARD podršku za primarnu poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€, i ostvariti podršku čak do 350.000€. Podrška se ostvaruje u iznosu od 60% od prihvatljive investicije. Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.

Korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom. Naime, oni su trenutku objavljivanja javnog poziva u zavisnosti od sektora proizvodnje, moraju ispunjavati odredjene kriterijume u pogledu obima proizvodnje, broja uslovnih grla i površina zasada, o čemu je bilo detaljnije riječi tokom samih prezentacija.

Podsjećamo, javni poziv biće objavljen u ponedjeljak, 15. maja i trajaće do 15. juna 2023. godine. Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu se preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.gov.me/ipard.

Dani otvorenih vrata održavaće se tokom trajanja javnog poziva, tako da svi potencijalni aplikanti imaju priliku da prije zvanične predaje dokumentacije u direktnoj komunikaciji sa zaposlenima u Direktoratu za plaćanja provjere zahtjev, a sve sa ciljem kako bi izbjegli naknadne dopune dokumentacije i skratili vremenski period do odobravanja sredstava podrške.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/8
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?