Odnosi Crne Gore i Kosova bazirani na principima razumijevanja i evropskoj perspektivi

Objavljeno: 22.06.2022. 13:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić razgovarao je danas sa ambasadorkom Republike Kosovo Arianom Zerka Hodžom.

Tokom sastanka, ocijenjeno je da su odnosi Crne Gore i Kosova odlični, te da se baziraju na principima uzajamnog razumijevanja i povjerenja, kao i zajedničkoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi.

Zajednički je konstatovano da su bilateralni odnosi dvije države osnaženi frekventnim političkim dijalogom i posjetama na najvišem nivou. Na toj liniji, predloženo je da ministar Krivokapić u najskorijem periodu posjeti Prištinu, što bi predstavljalo potvrdu kontinuiteta političkih kontakata. Istovremeno, upućen je i poziv šefici diplomatije Kosova da posjeti Crnu Goru.

Krivokapić - Hodža

Sagovornici su pozdravili najavljeno održavanje političkih konsultacija između ministarstava vanjskih poslova tokom narednog mjeseca, što se smatra dobrim okvirom za pokretanje inicijativa i jačanje ugovorno-pravne baze.

U kontekstu EU agende, ministar Krivokapić je kazao da Crna Gora podržava evropske aspiracije naših susjeda, te da zagovara uvođenje vizne liberalizacije za Kosovo.

Na sastanku je prenijeta zahvalnost Crnoj Gori što je u prethodnom periodu bezrezervno pružala podršku naporima Kosova da postane član regionalnih i međunarodnih organizacija i institucija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?