Održana konstitutivna sjednica Radne grupe za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava

Objavljeno: 22.07.2021. 08:00 Autor: Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava

Održana konstitutivna sjednica Radne grupe za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava

„Moramo ozbiljno da radimo i da izvučemo maksimum iz sebe i pokažemo punu posvećenost i političku volju i stručne kapacitete da mi možemo da guramo u ovome naprijed. Znam da u ovom poglavlju ima određenih problema, kao i svugdje, jedan dio njih neće zavisiti od ove radne grupe, vezan za političko pregovaranje ili za Parlament“, kazao je ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde,  ljudskih i manjinskih prava, Sergej Sekulović na konstitutivnoj sjednici Radne grupe za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava, koja je danas održana.

„Ne mislim da treba da prebacujemo odgovornost, iako u objekivnom smislu ona ponekad ne stanuje kod nas kao izvršne vlasti, pridružene sa pravosuđem, već u rukama političara i Parlamenta. Ali to nama ne treba da zasmeta ili da nas sabotira, niti na bilo koji način uspori da vršimo i odrađujemo ono što je do nas“, rekao je Sekulović. Pored njega, konstitutivnoj sjednici prisustvovala je i glavna pregovaračica, Zorka Kordić kao i novi šef radne grupe za poglavlje 23 Bojan Božović, državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Na sjednici su razmatrane aktuelnosti u pregovaračkom procesu s EU, sa osvrtom na primjenu Nove metodologije i nedavno održanu Međuvladinu konferenciju.

Sekulović je poručio da je ovo pitanje naše budućnosti i da od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i ljudskih prava postoji puna posvećenost poglavljima 23 i 24.

Održana konstitutivna sjednica Radne grupe za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna pravaKako je kazao, postoji nekoliko stvari koje su notifikovane kao crne tačke, jedan dio se preklapa sa djelokrugom poslova MUP-a, pogotovo prošireno oduzimanje imovinske koristi, ali i dio koji je vezan za sudstvo u smislu disciplinske i etičke odgovornosti, slobode medija u dijelu istražnih radnji i represije. „Tu moramo da pokažemo konkretne rezultate jer bez toga ne možemo naprijed“ kazao je Sekulović.

„Ja na svim sastancima sa EU partnerima govorim o završnim mjerilima i ponavljam i danas. Ne zato što očekujemo da nam progledate kroz prste ili da nam nešto pomognete, a mi ne zaslužujemo. Nama završna mjerila trebaju za podizanje morala i energije čitave administracije. Potrebno nam je nešto konkretno da nam da vjetar u leđa, i ja mislim da bi ta završna mjerila to donijela“  kazao je ministar.

Održana konstitutivna sjednica Radne grupe za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava

Glavna pregovaračica Zorka Kordić je ukazala na potrebu sinergije između onoga što se dešava u poglavljima 23 i 24, kao sprege zadataka koji su međusobno komplementrarni i uključuju angažovanje svih nas.

Kazala je da Radna grupa za poglavlje 23 treba da služi i za jednu širu konsultaciju kad su u pitanju sva strateška dokumenta, svi propisi vezano za ovu materiju, treba da bude platforma za razmjenu mišljenja koja će značiti da Radna grupa ima vlasništo nad određenim stvavovima i ima mogućnost da se približi različitim akterima.

„Ovdje nemamo projekat Vlade nego je to projekat cijelog društva, imamo različite aktere, koji možda nekad imaju različita mišljenja, a to je nešto što proces čini vrijednim, i nekad i kompleksnim, ali svakakao bogatim. Zato je potrebno da iskoristimo priliku da damo neku novu vrijednost ovom radu“  kazala je Kordić.

Ona je istakla da je Kancelarija za evropske integracije pripremila dokument o procjeni stanja u privremenim mjerilima koji može koristiti kao alat za usmjerenje daljeg rada, istakavši da je važno u narednom periodu pokazati proaktivnost i intenzivnije angažovanje, kako unaprijediti sve javne politike i kako dovesti EK do trenutka kad će pripremiti izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila.

„Taj trenutak će biti trenutak političke volje pojedinih država članica. Da bi imali argument da to tražimo prevođenje privremenih u završna mjerila, moramo u praksi ispunjavati naše obaveze, biti jasni i struktuirirani oko onoga što želimo“ kazala je glavna pregovaračica.

Ona je poručila da je važno iskoristiti slovenačko predsjedavanje EU da pokažemo da je proces teče i da se zadaci obavljaju, kao I da se Evropskom komisijom postigne dogovor oko prioritetnih stvari. U tom kontekstu je istakla da je pripremljen nacrt Dinamičkog plana sa obavezama iz poglavlja 23 i 24, do kraja godine.

Šef Radne grupe i državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Bojan Božović je predstavio prioritetne aktivnosti s ciljem ispunjenja privremenih mjerila u pregovaračkom poglavlju 23.

Istakao je da će Vlada, na osnovu temeljnog sagledavanja obaveza iz privremenih mjerila, preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kao i posljednjeg Non-pejpera o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori, pripremiti Dinamički plan aktivnosti za to poglavlje

Kako je kazao, Radna grupa za 23. poglavlje ima 51 člana/ica, od čega su 45. predstavnici/e državnog sektora, dok je šest članova/ica predstavnici nevladinog sektora. Odlukom o obrazovanju Radne grupe imenovani su koordinatori/ke za podoblasti u okviru poglavlja 23, za oblast pravosuđa, prevencije korupcije, represije korupcije, temeljnih prava i za mjere iz nadležnosti sudstva.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?