Ovo su rezultati vašeg zdravstvenog sistema tokom 2021. godine

Objavljeno: 03.12.2021. 07:28 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Obraćanje ministarke zdravlja, dr Jelene Borovinić Bojović, povodom godišnjice rada Vlade Crne Gore

Od nula vakcina i nula vakcinisanih do oko milion i tri stotine  hiljada obezbijeđenih doza vakcina i blizu 60 odsto punoljetnih koji su imunizovani. Uveliko se daje i treća doza. To je prvi i najvažniji rezultat vašeg zdravstvenog sistema u posljednjih godinu.

Od ukupnog broja zaraženih korona virusom, oporavilo se 98.5 odsto građana.

Uveli smo Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu i do kraja ove godine očekujemo da se pridružimo EU digitalnoj COVID potvrdi.

Ove godine pratimo i nadziremo epidemiju za šta smo dobili pohvalu i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen tokom njene posjete IJZCG. Tokom cijele prošle godine urađeno je samo 130 hiljada testova, a do danas smo premašili i 700 hiljada, dakle – oko šest puta više.

Zalihe kiseonika u KCCG su uvećane trostruko. OB Pljevlja je prvi put dobila kiseonik, u OB Kotor su prošireni kapaciteti, a u toku su radovi u OB Bar, SB Brezovik i OB Cetinje.

Osim vakcina, u kontinuitetu imamo najsavremeniju terapiju protiv COVID 19 infekcije koju je odobrila Agencija za ljekove i medicinska sredstva.

Za razliku od prošlogodišnjih zatvorenih bolnica, ove godine sve zdravstvene ustanove rade punim kapacitetom.

Za manje od godinu, tehnički smo povezali Vašeg izabranog doktora sa specijalistima koji vam trebaju. Na licu mjesta, nakon pregleda kod specijaliste, dobijate sve neophodne termine. Stižete brže do svojih ljekara.

Privode se kraju pregovori o konačnom smanjenju cijena ljekova u Crnoj Gori pa više nećete tražiti od prijatelja da Vam kupuju ono što Vam treba u zemljama okruženja.

Ministarstvo zdravlja je obezbijedilo  preko 20 miliona donacija od strateških partnera i to od SAD, EU i, u okviru nje, Njemačke.

Obezbijedili smo milion i dvije stotine  hiljada eura za skener i angio salu u KCCG. Najveća zdravstvena ustanova je dobila i svoju PCR laboratoriju sa čak dva aparata. Samo za godinu, u KCCG je uloženo preko dva miliona eura.

Ne mislimo samo na Podgoricu. Naprotiv.

Iz domaćih i međunarodnih donacija kao i iz budžeta obezbijeđeni su CT skeneri za: OB Pljevlja, OB Cetinje, OB Bar, DZ Ulcinj. Magnetna rezonanca je obezbijeđena za OB Berane. Digitalni RTG za: Podgoricu, Pljevlja, Brezovik, Bar, Budvu. PCR laboratorije su dobili DZ Bijelo Polje, DZ Berane, KCCG i IJZCG. Digitalni 3D mamograf je dobio DZ Podgorica, pokretni RTG OB Bar, ultrazvuk DZ Podgorica, DZ Budva, OB Bar.

Renovira se više domova zdravlja i bolnica širom zemlje.

Tuzi i Petnjica više ne zavise ni od koga.

Imaju svoje jedinice hitne pomoći, a uskoro očekujemo da isto obezbijedimo stanovnicima Šavnika, Plužina i Gusinja.

Ponovo je pokrenut skrining program za prevenciju malignih bolesti.

Prvi put u istoriji zdravstvenog sistema, vrši se akreditacija laboratorija i mapiranje zdravstvenog sistema. IJZCG je ranije akreditovao PCR nalaze koji je sada priznaju u cijelom svijetu. Samostalno ćemo raditi i prepoznavanje mutacija virusa.

Prvi put u istoriji zdravstva u jednoj godini odobrene su 263 specijalizacije i 79 užih specijalizacija.

Ostvarena je saradnja sa uglednim njemačkim Institutom Robert Koh i dogovoreno je usavršavanje naših ljekara u Berlinu i Parizu.

Takođe, prvi put u istoriji zdravstveni sitem Crne Gore učestvovao je na svjetskom zdravstvenom samitu u Berlinu.

U zavisnosti od usvajanja budžeta, najavljeno je konačno povećanje plata ljekarima i srednjem medicinskom kadru za 30 odsto od 1. januara 2022. godine.

U najkraćem: tokom jedne jedine sedmice, u Crnoj Gori se pruži preko 150 hiljada različitih zdravstvenih usluga - od pregleda do prijema i operacija. Moje kolege imaju dubok naklon i zahvalnost na takvoj predanosti.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?