Poboljšanjem kvaliteta zdravstvenih usluga do zadovoljnog i zdravog građanina

Objavljeno: 09.06.2022. 15:36 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Kvalitetna zdravstvena usluga strateški je cilj Ministarstva zdravlja, jer je pacijent središte i svrha djelovanja svakog zdravstvenog sistema, saopštila je dr Slađana Ćorić, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja na stručnom skupu na temu unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, koji su organizovali Ministarstvo zdravlja i Kancelarija Svjetske zdarvstvene organizacije u Crnoj Gori.

Ona je navela da se od zdravstvenog sistema očekuje da na kvalitetan i ažuran način odgovori na sve potrebe građana za zdravstvenom zaštitom, kroz visoku efikasnost u pružanju najkvalitetnijih zdravstvenih usluga, kako bi se ostvarili najbolji rezultati u poboljšanju zdravstvenih ishoda, uz optimalna uložena sredstva.

„U cilju unapređenja kvaliteta pružanja zdrastvenih usluga, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva zdravlja, usvojila je Strategiju za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata za period 2019. - 2023.godine, čiji je cilj uvođenje sistematskog i kontinuiranog poboljšanja kvaliteta i bezbjednosti u zdravstvu“, navela je dr Ćorić.

Ona je istakla da se, kroz primjenu osnovnih principa i efikasnog zdravstvenog sistema, kao i partnerskim odnosom i saradnjom, može promijeniti i unaprijediti sistem zdravstvene zaštite, tako da se postigne zajednički cilj, a to je zadovoljan i zdrav građanin.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović, pozdravila je opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, pod liderstvom ministra Dragoslava Šćekića, posebnu pažnju usmjeri na jačanje finansijske zaštite i unapređivanje kvaliteta zdravstvenih servisa, kao okosnice napora u ostvarivanju agende održivog razvoja.

Pozdravljajući učesnike skupa, dr Brajović je istakla da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite predstavlja ozbiljan izazov za zdravstvene  vlasti u Crnog Gori i širom regiona Evrope. Podsjećajući da kvalitetna zdravstvena zaštita ne smije biti privilegija odabranih i bogatih, dr Brajović je naglasila da je nephodan holistički pristup ostvarivanju integrisanih servisa, koji u središtu pažnje imaju građanina, utemeljeni na najnovijim naučnim znanjima, a koji se pružaju blagovremeno i jednako dostupno svima.

Prema njenim riječima, unaprijeđenje  kvaliteta zdravstvene zaštite, pretpostavlja operativni sistem za praćenje učinkovitosti. Jedino na taj način, kako je kazala, Ministarstvo zdravlja može da ojača svoju “pregovaračku poziciju“ i zagovara proširivanje fiskalnog prostora za unaprijeđivanje kvaliteta, kao puta ka bezbjednijoj, pravičnijoj i zdravijoj budućnosti za sve. Dr Brajović je posebno naglasila, da se, ulažući u podizanje nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite poboljšavaju prospekti za održivi oporavak turizma, jer turisti i posjetioci Crne Gore, osim prirodnih ljepota očekuju i zdravstvenu sigurnost, u smislu kvalitetne, blagovremene i bezbjedne zdravstvene usluge.

Na današnjem skupu predstavljena je Kancelarija SZO u Atini, kao integralni dio Evropskog programa rada, zatim Priručnik SZO za kvalitet zdravstvene zaštite i instrumenti za unapređenje kvaliteta, kao i Globalni akcioni plan za bezbjednost pacijenata 2021. - 2030.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/2 Foto: PR Služba Ministarstva zdravlja
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?