Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Postavljeni temelji funkcionisanja buduće Nacionalne referentne fitosanitarne laboratorije

Objavljeno: 27.01.2022. 11:43 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović, rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i dekanica Biotehničkog fakulteta prof. dr Božidarka Marković danas su, u Rektoratu UCG-a, potpisali Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza za funkcionisanje buduće Nacionalne referentne fitosanitarne laboratorije, nove podorganizacione jedinice Biotehničkog fakulteta UCG.

Pomenutim dokumentom, čijem je potpisivanju prisustvovao i direktor Uprave za Bezbjednost hrane Vladimir Đaković, postavljeni su temelji funkcionisanja buduće Laboratorije za koju će Ministarstvo obezbijediti opremu i ostalu infrastrukturu potrebne za rad, kroz implementaciju drugog Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2), u iznosu oko 1,5 miliona eura.

Postavljeni temelji funkcionisanja buduće Nacionalne referentne fitosanitarne laboratorije

Ministar Stijović izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja Sporazuma koji prestavlja jedan od koraka za zatvaranje pregovora u Poglavlju 12 koje se tiče Bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.

„Ukupno procijenjena vrijednost ovog segmenta MIDAS 2 projeka biće realizovana finansiranjem građevinskih radova na izgradnji novog sprata na krovu BTF-a; potpunim opremanjem laboratorije namještajem i laboratorijskom opremom, pružanjem tehničke pomoći za izradu nacrta pravnog dokumenta kojim se definišu odnosi između Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP) i Nacionalne referentne laboratorije; pripremom studija izvodljivosti i biznis plana kao i pripremom dokumentacije za akreditaciju testova i metoda“, kazao je ministar Stijović.

Postavljeni temelji funkcionisanja buduće Nacionalne referentne fitosanitarne laboratorije

Rektor Božović zahvalio se svim činiocima na uloženim naporima i energiji da se, prije svega, dođe do Sporazuma koji je danas potpisan, a koji čini veliki značaj za cjelokupno društvo i akademsku zajednicu Crne Gore.

„Osnivanje savremene Laboratorije predstavlja veliki značaj za UCG u smislu razvoja, ne samo infrastrukturnih kapaciteta, nego prije svega širenja naučnoistraživačke baze koju dobijamo savremenom Laboratorijom“, objasnio je Rektor.

Postavljeni temelji funkcionisanja buduće Nacionalne referentne fitosanitarne laboratorije

Dekanica Marković kazala je da buduća izgradnja Nacionalne referentne fitosanitarne laboratorije predstavlja najveći projekat za Biotehnički fakultet u poslednjih 20 godina, kao i da je ovo nastavak saradnje sa Ministarstvom u oblasti realizacije fitosanitarnih poslova.

„Biotehnički fakultet UCG već šest decenija ima Centar za zaštitu bilja i u okviru njega fitosanitarne laboratorije koje 20 godina dobijaju ovlašćenje od Ministarstva poljoprivrede, te realizuju brojne mjere i programe iz oblasti zaštite zdravlja bilja, nadzora štetnh organizama i ostalo“. Ona je dodala da će, osim uređenja protora Nacionalne referentne Laboratorije, Fakultet dobiti uređeno i opemljeno oko 300medukacijskih sala i kabineta, što je posebno važno za realizaciju nastave.

Dekanica se osvrnula na sjajnu podršku Ministarstva tokom prošle godine, kada je na Oglednom imanju BTF-a, kroz sredstva MIDAS 2 programa, nabavljena poljoprivredna mehanizacija i oprema za vinopodrum vrijedna 47.500 eura, a podsjetila je i da je Ministarstvo obezbijedilo nagradni fond za najbolje studente BTF-a u iznosu od 10.500 eura, kao i podršku za renoviranje naše zgrade u Bijelom Polju (25.000 eura).


Komunikacijski i PR Centar

Univerzitet Crne Gore,

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Galerija

gallery.media[0].alt
1/17
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?