Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Opšti kolektivni ugovor

Objavljeno: 26.12.2022. 15:00 Autor: Ministarstarstvo rada i socijalnog staranja

Danas je u Ministarstvu rada i socijalnog staranja potpisan Opšti kolektivni ugovor između socijalnih partnera, Unije poslodavaca, Saveza sindikata, Unije slobodnih sindikata i Vlade Crne Gore.  

Ovaj dokument je rezultat socijalnog dijaloga i usaglašenih stavova reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je u ime Vlade Crne Gore potpisao Opšti kolektivni ugovor i tom prilikom istakao da mu je posebna čast što je ovaj ugovor potpisan jer predstavlja jedan od najznačajnijih dokumenata za “svijet rada”.

Želim da se zahvalim mojim kolegama, socijalnim pertnerima iz Unije slobodnih sindikata, Unije poslodavaca i Saveza sindikata na izuzetnoj saradnji koja je rezultirala time da danas imamo potpisan ovaj dokument koji će, siguran sam, biti na zadovoljstvo kako poslodavaca, tako i zaposlenih, kazao je Adrović.

On je istakao da se i sa aspekta države ovim pokazuje da je ova Vlada usmjerena i opredijeljena ka evropskim integracijama, jer je potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora u skladu sa politikom Vlade i doprinosi ispunjavanju završnih mjerila pregovaračkog poglavlja 19.

Ovim ugovorom definisali smo određena prava koja će imati svi zaposleni u Crnoj Gori, naročito u situacijama gdje nijesu zaključeni Granski kolektivni ugovori i Kolektivni ugovori na nivou poslodavca. Imajući u vidu nedostatak radne snage u određenim djelatnostima, smatram da ćemo Opštim kolektivnim ugovorom značajno doprinijeti jačanju motivacije ljudi, posebno mladih, da ostanu u našoj državi, da kod naših poslodavaca traže radna mjesta. Smatram da je to u interesu Crne Gore kao države, ali i zaposlenih i poslodavaca, poručio je Adrović, dodavši da su vrata Ministarstva rada i socijalnog staranja otvorena za nastavak socijalnog dijaloga, kojim se pokazalo da je moguće postizati dogovore koji su značajni za sve strane.

Potpisan Opšti kolektivni ugovor

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da se socijalni dijalog nakon skoro tri godine uzdigao na, kako je rekao, jedan mnogo veći nivo.

Danas smo zaključili jedan ključni akt za svijet rada. Ono što nas u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore posebno raduje je što se čini da je ovo prvi korak ka ravnoteži između privatnog i profesionalnog života, čemu i Evropska unija teži, a znamo da Crna Gora ide ka tome da što prije postane članica Evropske unije. Nakon tri godine pregovaranja uspjeli smo da neke pravne institute uvedemo u te okvire. To je taj jednokratni rad. Posebno želim da naglasim uvećanje zarade za rad nedjeljom. Pred nama ima još mnogo koraka prema tim dostojanstvenim uslovima rada, ali ukoliko bude ovakav ambijent, kakav je bio neposredno pred zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora, onda vjerujem da ćemo i te korake napraviti, poručio je Keković.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, Duško Zarubica kazao je da predstoji još dosta posla i da vjeruje da će nastaviti u ovom duhu.

Ovim putem i sa ovog mjesta pozivam kolege sindikalce i poslodavce na aktivniji rad i zaključivanje Granskih kolektivnih ugovora kojih, znate, imamo vrlo malo. Vjerujem da će potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora biti putokaz kojim će se ubrzati potpisivanje kvalitetnih Granskih kolektivnih ugovora i Kolektivnih ugovora kod poslodavca. Kao što znate, socijalni dijalog je proces kroz koji se mora doći do kompromisa. Tačno je da su ovi pregovori dugo trajali, ali je tačno i da smo uvijek pregovarali s vjerom u postizanje tog kompromisa. Ostalim akterima u društvu i u državi potpisivanje ovog ugovora može poslužiti kao primjer da ne postoji problem kojem se, argumentalnim dijalogom, strpljenjem i vjerom u pozitivan ishod, ne može naći rješenje. S toga pozivam sve naše sindikalce da pokažu solidarnost, jedinstvo i vjeru u socijalni dijalog, dodao je Zarubica.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović je kazao da je ta organizacija vodila računa, prije svega o interesima poslodavaca, kao i da je imala jednu posebnu društvenu odgovornost, koja se prije svega odnosi na to da zaštite zaposlene, da ne idu u inostranstvo, da ostanu u Crnoj Gori u što većem broju, što je, kako je rekao, jedino moguće kroz socijalni dijalog.

S ciljem da damo šansu pogotovo mladim ljudima, prihvatili smo i neke možda malo „bolne“ situacije oko stavova određenih članova, ali svakako sa sigurnošću mogu reći da smo napravili jedan veoma značajan korak. Treba imati u vidu da je socijalni dijalog proces koji će ući u novu rundu, odmah nakon Nove godine, kazao je Mitrović.  

Potpisan Opšti kolektivni ugovor

Jedna od ključnih novina Opšteg kolektivnog ugovora jeste da osnovi  za uvećanje zarade po osnovu rada noću, za vrijeme državnih i vjerskih praznika, prekovremenog rada, rada nedjeljom i dvokratnog rada ne ulaze u minimalnu zaradu, već se obračunavaju na iznos minimalne zarade, što do sada nije bio slučaj. 

Unaprijeđeni su osnovi za uvećanje zarade u dijelu za rad nedeljom, dvokratni rad i rad za vrijeme pripravnosti. Zarada za vrijeme rada nedjeljom uvećava se u iznosu od 80 odsto po času, s tim što su zbog prirode posla pojedine djelatnosti izuzete tj. radna mjesta čija priroda zahtijeva neprekidan rad, zaposleni u hotelijerstvu i javnom prevozu. Za zaposlene u oblasti medija navedena norma je odgođena na rok od 6 mjeseci u kojem se nadležne organizacije sindikata i poslodavca obavezuju da pregovaraju granski kolektivni ugovor za medije.

Novim Opštim kolektivnim ugovorom se prvi put u skladu sa odredbama Zakona o radu ograničava trajanje prekovremenog rada na 250 časova na godišnjem nivou, uz mogućnost drugačijeg uređenja na granskom i na nivou poslodavca.

Unaprijeđene su odredbe koje se odnose na zaradu kao osnovno primanje zaposlenog. Koeficijenti zarade su povećani u rasponu od 3.30 do 7 u odnosu na važeće 1.03 do 4.12.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?