Potpisan Sporazum tokom posjete potpredsjednika Vlade Šćekića NDR Alžir

Objavljeno: 30.06.2024. 07:44 Autor: Ministarstvo sporta i mladih PR služba

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić boravio je, od 26. do 28. juna 2024. godine, u zvaničnoj posjeti Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, na poziv Vlade NDR Alžir.

Posjeta NR Alžiru

Tokom zvanične posjete potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić sastao se sa ministrom sporta i mladih u Vladi NDR Alžir Abderhmanom Hamadom i izrazio zadovoljstvo zbog visokog stepena saradnje dvije države i zahvalio je alžirskom kolegi na inicijativi za organizovanje susreta, uz uvjerenje da će ova posjeta biti jedna u nizu brojnih i kontinuiranih kontakata na stručnom nivou. 

Tim povodom potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti sporta i mladih.

Šćekić je istakao da potpisivanje sporazuma predstavlja nastavak kontinuirane saradnje sa Alžirom i najavio nove korake u budućnosti između ove dvije zemlje.

,,Potpisivanjem Sporazuma dodatno podstiče jačanje bliskih odnosa Crne Gore i Alžira putem promovisanja saradnje. Razmjena iskustava i saradnje između trenera, eksperata i istraživača koji rade u oblasti olimpijskog sporta, sporta za sve, sportske nauke i sportske medicine, podsticanje saradnje između obje zemlje, a sve sa ciljem olakšanja organizacije zajedničkih naučnih seminara, konferencija i istraživanja.

Posjeta NR Alžiru

Potpisivanje ovakvog Sporazuma za mene predstavlja zadovoljstvo. Ovom prilikom želim da čestitam predstojeći Dan nezavisnosti, 5. jul, svim građankama i građanima Alžir” kazao je potpredsjednik Šćekić, na konferenciji za medije koja je organizovana nakon potpisivanja Sporazuma u zgradi Ministarstva.

Ministar Abderahman Hamad je izrazio zadovoljstvo i u prijateljskom duhu zahvalio potpredsjedniku Šćekiću što se odazvao pozivu da posjeti njegovu zemlju i što je posjeta dala plod, potpisivanjem važnog dokumenta.

Posjeta NR Alžiru

Potpredsjednik Šćekić tokom zvanične posjete se delegacijom, sastao se sa predsjednikom Visokog Savjeta za omladinu g. Mustafom Hidauijem.

Predsjednik Savjeta g. Hidauji upoznao je potpredsjednika Šćekića o omladinskoj politici Alžira i zastupljenosti mladih. Istakao je da 70% populacije u Alžiru čine mladi ljudi i da svakodnevno rade na podršci kroz izgradnju omladinskih centara i programa edukacije, a sve u pravcu potpunog uključivanju u procese, što je osnovni cilj ovoga Savjeta.

Posjeta NR Alžiru

Potpredsjednik Šćekić je upoznao g. Hidauia o načinu i mogućnostima učešća mladih u Crnoj Gori, o radu omladinskih centara i planovima njihovog razvoja.

Obišli su Dom omladine Hidra gdje mladi Alžirci redovno sprovode omladinske aktivnosti i rad, stiču vještine i iskustva koja doprinose njihovom ličnom, društvenom i profesionalnom razvoju.

Saglasili su se da posjeta treba da rezultirati kreiranjem ambijenta kako bi mladi Alžira posjetili Crnu Goru i mladi iz Crne Gore Alžir, kako bi razmijenili iskustva o načinu funkcionisanja Centara i sklopili prijetaljstva.

 Potpredsjednik Šćekić se sastao sa Validom Sadijem predsjednikom Fudbalskog saveza NDR Alžir.

Na sastanku su razmijenili viđenja načina funkcionisanja fudblaskih saveza i saglasili se da ova posjeta treba rezultirati prijateljskom fudbalskom utakmicom između Crne Gore i Alžira, na čijem planu realizacije se već tokom sastanka krenulo.

Obišli su  Nacionalni stadion Nelson Mandela, Nacionalni centar za okupljanje i pripreme talenata i vrhunskih sportista -– Fuoka, Sportsko medicinski centar, sportsku streljanju i sportsko nautičku bazu u vilaji Tipaza.

Posjeta NR Alžiru

Sportsko-medicinski centar je koncipiran kao multidisciplinarni poligon i središte edukacije i medicinske zaštite sportista i rekreativaca, od preventivnih pregleda do savjetodavne pomoći, ali i evidencije o sportistima, sa akcentom na evidenciju povreda. 

Ministarstvo sporta i mladih NDR Alžir je ponudilo nedvosmislenu podršku Ministarstvu sporta i mladih Crne Gore u samoj pomoći izgradnje ovakvog centra u Crnoj Gori, koji bi bio od velikog značaja sportistima. 

U okviru boravka Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, potpredsjednik Vlade i ministar sporta sa delegacijom Vlade i Ministarstva sporta i mladih susreo su se, na odvojenim sastancima sa predstavnicima više organizacionih jedinicaalžirske vlasti, sa kojima je razgovarano o brojnim pitanjima od važnosti za rad i razvoj.

Delegaciju su činili potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, direktor direktorata za sport Zoran Jojic, savjetnica potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade Sanja Jokic, saradnica za protokol Jelena Šćepanović, konsultanti Marko Jelić i Petar Labudović.

Odnosi Crne Gore i Alžira su tradicionalno prijateljski, i ova posjeta doprinosi intenzivaranju saradnje dvije zemlje, sa željom da se unaprijede svim pravcima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?