Potpisan Temeljni ugovor – Abazović: Šaljemo poruku mira, tolerancije i okrećemo novi list

Objavljeno: 03.08.2022. 10:24 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Danas je u Podgorici potpisan Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve. Temeljni ugovor potpisali su predsjenik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i partrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije.

Na samom činu potpisvanja Temeljnog ugovora na Vili Gorica delegaciju Vlade Crne Gore, na čelu sa premijerom Abazovićem, činili su još i ministar pravde Marko Kovač, potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministri Fatmir Đeka, Aleksandar Damjanović i Dragoslav Šćekić, kao i savjetnik premijera Ivo Šoć, dok su SPC, na čelu sa patrijarhom srpskim Porfirijem, predstavljali i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, episkop sremski Vasilije, episkop mileševski Atanasije, episkop zvorničko - tuzlanski Fotije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, protosinđel Nektarije Sekretar Sinoda SPC, protojerej-stavrofor Velibor Džomić, protojerej Igor Balabanm koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i Nikola Kostić, đakon Patrijarha.

Predsjednik Vlade Abazović je istakao da je Vlada Crne Gore odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava i da su srećni i zadovoljni ako današnjim činom tome doprinose.

Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira, tolerancije i da okrećemo novi list i okrećemo novim izazovima koji ne fale našem društvu, sa željom da na kraju gradimo društvo pravde i jednakosti. Pravo koje tražimo za sebe, dajmo i drugima. To je ideja vodilja, tolerantna, građanska. Današnjim činom stavili smo tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama. Ja sam na to ponosan i zahvaljujem svima koji su učestovali u ovom procesu i doprinijeli njegovom okončanju, naglasio je predsjednik Vlade Abazović.

Premijer je izrazio nadu da će svi danas okupljeni sa funkcija koje obavljaju uvijek biti spremni da se založe za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrijednost različitosti kao dio našeg sveukupnog bogatstva.

Ovakav Ugovor je nešto što je potrebno Crnoj Gori i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Zašto? Mi kao Crkva u bilo kojoj državi da se nalazimo, podrazumijeva se da hoćemo da poštujemo Ustav i zakone svake države. Otuda, mislim da je veoma važno da i vi, poštujući i Ustav i zakone Crne Gore i mi, poštujući isto to, nijesmo htjeli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vjere, niti smo imali ambicije da postignemo bilo šta više od bilo koje druge vjerske zajednice, ukazao je patrijarh SPC Porfirije.

Patrijarh je iskazao želju da pozdravi sve građane Crne Gore, bez obzira kojem se Bogu mole ili ne mole, ili kom narodu pripadaju. „Toliko toga mi zajedničkog kroz vjekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vrijeme na ono što nas razlikuje. Vjekovi su pokazali da smo zaista jedni drugima potrebni, da jedni bez drugih ne možemo, a da zapravo sve možemo kada smo zajedno i kada u našim srcima ima mjesta i za onoga drugog“, naznačio je patrijarh Porfirije.

Obraćajući se premijeru Abazoviću, patrijarh SPC Porfirije je iskazao zahvalnost na tome jer je imao ljudskog osjećanja za sve gore pomenuto i na doprinosi da svi građani budu upućeni jedni na druge i da su jedni drugima potrebni.

Zahvalan sam, pored Vaših saradnika, i svima onima koji su od 2012. godine dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovog trenutka. Tu svako ima svoje mjesto. Zahvalan sam i onima koji se nijesu uvijek slagali da mi dođemo do ovog momenta. Oni su na svoj način, možda i nesvjestan, a Bog svakog može da upotrijebi ka dobru, doprinijeli da mi razumijemo koliko je važno da se međusobno razumijemo i da se borimo jedni za druge, koliko smo jedni drugima potrebni i koliko zapravo kada smo zajedno možemo da pravimo ogromne kilometarske korake u kratkom vremenu, naglasio je patrijarh Porfirije.

Na kraju, patrijarh je iskazao zahvalnost svim građanima Crne Gore.

„Neka vas Gospod blagoslovi i da vam da dobro zdravlje i mir vama i vašim srodnicima i svim ljudima koji žive u Crnoj Gori i u čitavom svijetu. To nam je danas više nego išta potrebno. Neka blagoslov Božji siđe na Crnu Goru i ljude koji žive u njoj, ali i na one koji dolaze“, zaključio je patrijarh Porfirije.

Potpisan Temeljni ugovor između Vlade i SPC (03.08.2022.)

 


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?