Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potreba za digitalizacijom jedan od jasnih trendova na tržištu

Objavljeno: 18.11.2021. 11:00

Događaj ''Značaj digitalizacije u biznis sektoru, koji je realizovan od 15. do 17. novembra u prostorijama e-centra ''E-services4me'', okupio je predstavnike lokalne samouprave, civilnog sektora i mlade ljude, koji su imali priliku da upoznaju značaj digitalizacije za naše društvo.Drzavna sekretarka Marina Banovic- ''Značaj digitalizacije u biznis sektoru'Prvog dana radionica, prisutnima se obratila državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović koja je navela da je potreba za digitalizcijom jedan od jasnih trendova na tržištu. Ona se osvrnula i na polje saradnje između države i poslovne zajednice u cilju unapređenja digitalne transformacije, a kao važan segment u radu navela je ono što NVO „Centar za omladinsku edukaciju“ i NEST Coworking žele da postignu projektom ‘’E-services4me’’ - podizanje svijesti građana.

„Jedno od polja saradnje između države i poslovne zajednice u cilju unapređenja digitalne transformacije jeste uticaj na podizanje svijesti građana vezano za to što je digitalna transformacija i kako ona koristi građanima. Druga oblast je prevazilaženje digitalnog jaza, odnosno da se svima omogući jednaka mogućnost pristupa koristima od digitalizacije. Prvenstveno tu govorimo o pristupu internetu, opremi i digitalnim vještinama’’

Nakon uvodnog izlaganja, prisutnima su se obratile i predstavnice Crnogorskog Telekoma, Gordana Spahić, rukovoditeljka marketinga i Tanja Bokan, rukovoditeljka odjeljenja za digitalnu transformaciju. Kroz njihove prezentacije, predstavljeno im je dosadašnje iskustvo u radu na digitalnim kanalima i elektronskim uslugama povjerenja i kakvu primjenu one imaju kod nas.

Na početku drugog dana, učesnicima je predstavljen jedan od e-centara u sklopu ICEDA mreže u Crnoj Gori, pod nazivom „Digitalna učionica“. Nevenka Kapičić, projektna koordinatorka u organizaciji „Koračajte sa nama - Phiren Amenca“, upoznala je prisutne o značaju ove ideje i kako ona pozitivno utiče na mlade Rome u svojoj zajednici. Kako je dan počeo sa fokusom na podizanje nivoa digitalizacije u obrazovanju, u tom duhu su i Ivana Gazivoda i Milica Matović upoznale ciljnu grupu sa online alatima koje one praktikuju u svijetu biznisa. Dodatno, pružile su set informacija i o tome na koji način se može optimizovati i efikasnije poslovati i komunicirati.

Trećeg dana događaja održana je panel diskusija na temu ''Razvoj start-up zajednice u Crnoj Gori'', u okviru koje smo imali priliku da ugostimo sjajne goste: Jasnu Pejović (Flourish), Bojana Tešića (Uhura Solutions) i Aleksandra Dlabača (Clockwork Briefcase), dok je moderator bio Matija Otašević.

Panelisti su okupljenima pričali o svojim start up idejama, kako su se odlučili za njihovu realizaciju, kao i šta je to što ih motiviše da napreduju i uče na dnevnom nivou.

Ovaj događaj realizovan je u sklopu projekta ''E-services4me'' koji sprovode NVO "Centar za omladinsku edukaciju" i NEST Coworking u sklopu sheme sub-grantiranja projekta ICEDA.

Projekat „Povećanje građanskog angažmana u digitalnoj agendi - ICEDA“ sprovode Fondacija Metamorphosis (Severna Makedonija), Otvoreni podaci Kosovo (Kosovo), Akademija e-uprave (Estonija), CRTA - Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Srbija), NVO 35 mm (Crna Gora) i Levizja Mjaft! (Albanija).

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?