Predsjednik Makron ugostio premijera Spajića: Najavljena četiri stuba saradnje između Crne Gore i Francuske

Objavljeno: 05.02.2024. 19:30 Autor: Kabinet predsjednika Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao se u Jelisejskoj palati sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u okviru radne posjete Parizu.

Tokom sastanka su istaknuti odlični bilateralni odnosi, a premijer Spajić se zahvalio za podršku, koju Francuska pruža Crnoj Gori na EU putu. Naglasio je opredjeljenje Crne Gore da i prije 2030. bude spremna za učlanjenje, te da je trenutni tempo reformi garant posvećenosti 44. Vlade tom cilju.

Predsjednik Makron je istakao da Francuska daje punu podršku Crnoj Gori u integracijama i iskazao spremnost za podršku, posebno na ekspertskom nivou.

Fenomenalan sastanak sa predsjednikom Makronom, koji nam je prenio veliku podršku Francuske na našem EU putu. Razgovarali smo i o jačanju biletaralnih odnosa, prvenstveno na ekonomskom planu. Govorili smo primarno o jednom strateškom krovnom dokumentu, koji bi bio osnova za partnerstvo dvije zemlje i predsjednik Makron je prihvatio jednu takvu inicijativu, kazao je Spajić nakon sastanka i dodao:

Dokument bi bio postavljen na četiri stuba, a to su: odbrana, zdravstvo, infrastruktura i ekologija. Prvo ćemo raditi na odbrani, a već u martu će se sastati ministri zdravlja, oko projekata u toj oblasti. Sarađivaćemo i u infrastrukturnim projektima, što je jako bitno za razvoj autoputeva i željezničke infrastrukture u narednih šest godina, sve ovo će ubrzano pojačati saradnju između dvije zemlje!

Premijer Spajić je pozvao predsjednika Makrona da dođe u Crnu Goru na obilježavanje 20 godina obnove nezavisnosti i ponudio da se organizuje Samit Evropske političke zajednice upravo u Crnoj Gori tim povodom, što je predsjednik Francuske prihvatio.

Tokom sastanka predsjednik Vlade Crne Gore pozdravio je poseban senzibilitet predsjednika Makrona za aktuelne bezbjednosne i humanitarne izazove širom planete. Konstatovano je da Crna Gora i Francuska imaju konvergentne stavove u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba, kao i rata u Ukrajini.

Naglašeno je da bi Crna Gora mogla biti izuzetno važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu zbog dobrih odnosa koje ima sa susjedima.

Bilo je riječi o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i zaštiti životne sredine.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić dočekan je uz najviše državne počasti, a događaj su ispratile i brojne francuske novinarske ekipe.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?