Predstavljeni programi podrške privredi Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma

Objavljeno: 28.07.2022. 08:58 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Maja Jokanović, načelnica Direkcije za industrijsku politiku i razvoj zanatstva i Anđela Gajević, načelnica Direkcije za jačanje preduzetništva i saradnju sa biznis zajednicom, predstavile su programe podrške Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma na Info danu u okviru projekta CRAFTINNO - Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva.

Projekat CRAFTINNO podržala je Kraljevina Norveška kroz projekat "Norveška za vas - Crna Gora". Projekat se realizuje u partnerstvu sa Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis i opštine Nikšić.

Uviđajući potrebe privrede, ali i značaj sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika  i zanatlija, za prosperitetan razvoj crnogorske ekonomije, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je i za ovu godinu kreiralo programe podrške razvoju privrede uz značajno veća finansijska sredstva,  čija realizacija treba da doprinese unapređenju cjelokupnog poslovnog ambijenta i podstakne dalji oporavak i razvoj crnogorske ekonomije.

CRAFTINNO - Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva.

Maja Jokanović kazala je da je tokom prethodne godine MERT intenziviralo aktivnosti na afirmaciji zanatstva budući da je ovu djelatnost karakterisala stagnacija u odnosu na značaj koji treba da ima u privredi Crne Gore.  Ona je  predstavljajući Program za razvoj i promociju zanatstva istakla da ukupan iznos podrške kroz pomenuti program 200.000 €, te da se zasniva na principu refundacije, a maksimalni iznos odobrene podrške po aplikantu iznosi 12.000 €.

Tokom prezentacije je naglašeno je da će ovakav pristup doprinijeti povećanju broja zanatlija, jačanju konkurentnosti, unapređenju poslovanja kroz finansijsku podršku za nabavku opreme i alata, ali i finansijsku podršku za organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima, a sve u cilju razmjene iskustva i efikasnijeg plasiranja proizvoda.

Anđela Gajević

Kada je u pitanju Program za unapređenje konkurentnosti privrede, Anđela Gajević je istakla da je isti dodatno obogaćen sa dvije programske linije, a budžet za realizaciju uvećan za milion eura, pa će tako kroz osam pojedinačnih programskih linija biti privredi na raspolaganju  ukupno 4 miliona eura. Dvije nove programske linije finansijske podrške odnose se na internacionalizaciju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i nabavku opreme velike vrijednosti, kako bi se dodatno stimulisala privredna aktivnost i njena razvojna i izvozna komponenta.

Ona je objasnila da će se realizacijom programskih aktivnosti uz utrošak finansijskih sredstava za njihovu realizaciju doprinjeti daljem razvoju proizvodnih procesa, proizvoda i usluga,  podstaknuti poslovanje MMSP, ojačati konkurentnost i izvozni potencijal, podstaći unapređenje postojećih i razvoj novih usluga, a time omogućiti i stimulisanje osnivanja novih privrednih subjekata i otvaranje novih radnih mjesta.

Kroz navedeni događaj dodatno se doprinosi jačanju institucionalne saradnje na lokalnom i nacionalnom nivou i snažnijoj podršci razvoju preduzetništva, kao i prepoznavanju potrebe daljeg kreiranja i realizacije zajedničkih projektnih aktivnosti od strane svih subjekata koji pružaju finansijsku i nefinansijsku podršku privredi.

Podsjećamo, Javni poziv za učešće u Programu za unapređenje  konkurentnosti privrede otvoren je do 30. septembra 2022. godine, a za promociju i razvoj zanatstva do kraja novembra 2022. godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?