Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

MERT: Predstavljeni programi podrške privredi za 2023. godinu

Objavljeno: 11.04.2023. 10:37 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma predstavilo je Program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan 3 miliona eura i Program za razvoj i promociju zanatstva u vrijednosti 175 hiljada eura. Javni pozivi za programe objavljeni su jutros a riječ je o bespovratnim sredstvima za koje privreda može da se prijavljuje do septembra.

Ministarstvo je iz energetskog paketa Evropske unije povuklo i 5 miliona eura podrške za mala i srednja preduzeća koja će se utrošiti na dva programa za unapređenje energetske efikasnosti u turizmu i prerađivačkoj industriji, koji će biti ubrzo objavljeni.

Goran Đurović

Dobre vijesti su da ćemo jednim dijelom iz budžeta, jednim dijelom iz sredstava Evropske Unije našoj privredi podijeliti skoro 8 miliona eura, što je najviše do sada i mislim da će to biti jedan snažan podsticaj crnogorskoj privredi. Pozivam naše privrednike da ne propuste ovu šansu, da se prijave za bespovratna sredstva koja mogu značajno pomoći njihovo poslovanje, kazao je ministar Goran Đurović na pres konferenciji povodom predstavljanja programa. 

Program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan 3 miliona eura, podrazumijeva paket mjera finansijsko- nefinansijske podrške koji će doprinijeti daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede. Cilj programa je da se poveća konkurentnost malih i srednjih preduzeća sa posebnim naglaskom na žene i mlade u biznisu i preduzeća iz manje razvijenih opština

U tom kontekstu do 50% refundacije troškova biće na raspolaganju preduzećima, do 70% za žene i mlade koji su vlasnici preduzeća a čak do 80% povrata za preduzeća iz manje razvijenih opština.

 Programom je predviđeno devet programskih linija:

  •  Programska linija za nabavku opreme velike vrijednosti;
  • Programska linija za podršku malim ulaganjima;
  • Programska linija za podršku digitalizaciji;
  • Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije;
  • Programska linija za podršku internacionalizaciji;
  • Porgramska linija za unapređenje marketinga;.
  • Programska linija - Vaučeri za žene i mlade u biznisu;
  • Programska linija za početnike u biznisu;
  • Programska linija za pružanje mentoring usluga.

Olivera Vukajlović

Ovi programi kreirani su tako da odgovaraju potrebama privrede. Posebno izdvajam liniju “Vaučeri za žene i mlade”, gdje, upravo zbog potreba ove ciljne grupe, dajemo sredstva avansno do 70%, posto da bi pokušali da eliminišemo barijeru sa kojom se suočavaju, a to je da nemaju sopstvenih sredstava, kazala je generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović. 

Za Program za razvoj i promociju zanatstva  opredijeljeno je 175.000 eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

Renata Milutinocić

Odobrena podrška može pokrivati do 70% opravdanih troškova, odnosno do 10.000 eura bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50% opravdanih troškova, odnosno do 6.000 eura bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000 eura bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu, kazala je generalna direktorica Direktorata za industriju i regionalni razvoj Renata Milutinović.

I za ovaj program predviđen je dodatni procenat podrške (10%) za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore dok je za žene i mlade u toj oblasti predviđeno dodatnih 5% podrške. Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obije komponente iznosi 12.000 eura.  

Prijave za programe vrše se putem portala: programi.gov.me

Javni pozivi za Programe objavljeni su na sajtu i mrežama Ministarstva, kao i portalu biznis.gov.me.

Promocija javnih poziva za programe za unapređenje konkurentnosti privrede i razvoj i promociju zanatstva (11.04.2023.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?