Premijer Krivokapić i predsjednica EK Fon der Lajen obišli Institut za javno zdravlje: EU donirala automatizovani aparat za masovno PCR testiranje

Objavljeno: 29.09.2021. 15:40 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, posjetili su danas Institut za javno zdravlje, gdje je predsjednica Evropske komisije uručila vrijednu donaciju, potpuno automatizovani aparat za masovno PCR testiranje, renomiranog proizvođača Roche diagnostics.

Oni su zajedno sa direktorom IJZ Igorom Galićem obišli laboratoriju za molekularnu dijagnostiku u kojoj se nalazi aparat, koji je prvi ove vrste u Crnoj Gori, a koji, za razliku od dosadašnjeg načina rada, u potpunosti automatizuje i integriše proces testiranja od primarnog uzorka do izdavanja rezultata.

Aparat je nabavljen putem tendera koji je raspisala Delegacija Evropske unija u Crnoj Gori za nabavku laboratorijske opreme, testova i potrošnog materijala. Ukupna vrijednost donacije sa testovima i potrošnim materijalom iznosi 659.994 eura.

Premijer Krivokapić zahvalio se na značajnoj donaciji, apostrofirajući činjenicu da je EU najveći donator i investitor u Crnoj Gori.

Zdravko Krivokapić - Ursula fon der Lajen (29.09.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?