Premijer Krivokapić posjetio Brodogradilište Bijela: Nakon godinu i po zastoja, brod sa gritom u četvrtak kreće ka Španiji

Objavljeno: 04.05.2021. 15:15 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, obišao je danas sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratkom Mitrovićem i francuskim ambasadorom, Nj.E. Kristijanom Timonijeom Brodogradilište u Bijeloj, koje je prepoznato kao jedna od 4 crne ekološke tačke u Crnoj Gori.

Nakon godinu i po zastoja, brod Harun, koji je 2. maja uplovio u luku Bijela, u četvrtak 6.maja krenuće ka Španiji sa oko 6.300 tona opasnog grita.

Premijer Krivokapić kazao je da mu je zadovoljstvo što je posjetio Brodogradilište, koje je Bijelu, kako je rekao, učinilo velikim mjestom.

„Međutim, svaka proizvodnja, ima određene nedostatke i upravo smo svjedoci da je ovo mjesto četvrta ekološka crna tačka Crne Gore. Ovo što radi francuska firma Valgo, predstavlja novi početak za Bijelu i nadam se da kao što vaskrsava cijela Crna Gora, da će i Bijela doživjeti renesansu. Da bi se renesansa desila, mi moramo ovaj ogromni prostor da dovedemo u ekološki ispravno stanje. Prvi brod koji se nakon godinu i po dana nalazi ovdje, svjedočanstvo je da će, najvjerovatnije, sa još deset brodova, učiniti da ovo mjesto dobije na značaju sa stanovišta ekologije“, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade je poručio i da je u prethodnom periodu pravljena opstrukcija, kako pomenuti posao ne bi bio završen ranije.

„Da ova renomirana francuska firma ne bude ta koja će završiti ovaj posao. Upravo zahvaljujući naporima Vlade, prevashodno Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, mi smo napokon završili taj posao na zadovoljstvo tri strane, Svjetske banke, francuske firme Valgo i posebnu zahvalnost dugujemo Njegovoj ekselenciji, koji je uložio mnogo napora da ovo sve bude završeno na najbolji mogući način, i naravno, glavne strane, a to je Vlada CG, ili bolje rečeno, građani Crne Gore“, kazao je predsjednik Vlade.

Ambasador Timonije kazao je da je zaštita životne sredine važna za cijelu planetu.

„Projekat čišćenja zemljišta u lijepom Bokokotorskom zalivu je od velikog značaja za Crnu Goru na njenom putu ka Evropi. Ovdje, u Bijeloj je francuska kompanija Valgo angažovala svoje najbolje eksperte da se posao revitalizacije završi na profesionalan način. Nije lako ni jednostavno braniti prirodu od tehnološkog otpada, od koncentrisanih toksičnih materijala i od neodgovornih osoba“, rekao je Timonije.

Francuski ambasador je naglasio i da će ovaj projekat otvoriti nove vizije za Crnu Goru u njenim nastojanjima da bude ekološka zemlja EU.

„Mi smo iz Francuske spremni i voljni da vam pomognemo u tome, a jedna od naših kompanija – Valgo je na licu mjesta i radi na tome da sve bude u skladu sa evropskim regulativama. Imamo zajednički cilj, a to je da završimo ovaj posao da građani Crne Gore od njega imaju benefite u budućnosti. Nadam se da će se projekti u oblasti zaštite životne sredine nastaviti i možete računati i ubuduće na francuske stručnjake i preduzeća“, poručio je ambasador Timonije.

Predsjednik kompanije Valgo, Fransoa Buše kazao je da mu je zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti premijera Krivokapića i ministra Mitrovića. Buše je poručio da je cilj njegove kompanije da ovo mjesto napravi još ljepšim.

„Takođe nam je drago da ponovo postoji povjerenje između Vlade i preduzeća Valgo. Vaša posjeta je dokaz naše dobre volje da se na najbolji mogući način nastavi projekat u najboljoj atmosferi i da proizvod svega toga bude da na najbolji način obavimo obaveze koje nam preostaju“, kazao je Buše.

Francuska kompanija Valgo je od početka projekta remedijacije zemjišta u Brodogradilištu Bijela izvezla do sada 38.996 tona opasnog grita u Španiju, deponija Ditecsa Sevilja. Po projektu biće neophodno izvesti više od 100.000 tona opasnog grita i kontaminiranog zemljišta. Projekat je finansiran iz kredita Svjetske Banke i njegova ukupna vrijednost u Bijeloj je 23 miliona eura. Osim opasnog grita i kontaminirane zemlje iz Bijele se izvozi i azbest i opasno ulje.

Zdravko Krivokapić - Brodogradilište Bijela (04.05.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?