Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Krivokapić – Timonije: Zapadni Balkan u fokusu francuskog predsjedavanja

Objavljeno: 14.01.2022. 13:01 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić susreo se danas sa francuskim ambasadorom, gospodinom Kristijanom Timonijeom.

Premijer Krivokapić je poželio uspješan rad ambasadoru Timonijeu u novoj 2022. godini i upoznao ga sa aktivnostima koje Vlada sprovodi u kontekstu ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24. Predsjednik Vlade je istakao da Crna Gora namjerava da, tokom predsjedavanja Francuske Evropskom unijom, ispuni prelazna mjerila i prevede ih u završna. 

Ambasador Timonije je takođe poželio uspješan rad premijeru Krivokapiću u 2022. godini i zahvalio mu se zbog detaljne elaboracije aktivnosti u vezi poglavlja 23 i 24. Ambasador je istakao da Francuska svoje predsjedavanje vidi kao formu davanja podsticaja zemljama kandidatama za članstvo u EU, te da će zahvaljujući ličnom zalaganju predsjednika Emanuela Makrona Zapadni Balkan biti u fokusu francuskog predsjedavanja. 

Francuska će, kako je kazao uvaženi ambasador, insistirati na konkretnim koracima u procesu pristupanja EU, a ne na prostom debatovanju o ovim temama. U tom smislu je najavio pokretanje nekoliko projekata, među kojima će se isticati oni koji afirmišu ideje evropske pripadnosti. 

Ambasador Timonije je čestitao premijeru Krivokapić na izglasavanju novog Tužilačkog savjeta i podršci u parlamentu za program „Evropa sad!”, te pozdravio formiranje Koordinacionog tijela za praćenje spomenutog programa, naglasivši da će važni aspekti francuskog predsjedavanja biti posvećeni zaštiti životne sredine, te borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Premijer Krivokapić je apostrofirao važnost nove zaplijene narkotika u Crnoj Gori, istakavši obavezu tužilaštva da se odgovorno odnese prema ovom slučaju.  

U razgovoru sa ambasadorom Timonijeom, premijer Krivokapić je ocijenio da ga ohrabruje efikasnost rada parlamenta koja je iskazana krajem minule godine, te da se nada da će ista biti nastavljena i u 2022. godini. Premijer je takođe istakao iskrenu otvorenost i zainteresovanost Crne Gore za francuske investicije. 

Razgovor je završen porukama zahvalnosti i zadovoljstva zbog buduće saradnje. 

Premijer Zdravko Krivokapić - ambasador Francuske Kristijan Timonije (14.01.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?