Кривокапић – Тимоније: Западни Балкан у фокусу француског предсједавања

Објављено: 14.01.2022. 13:01 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић сусрео се данас са француским амбасадором, господином Кристијаном Тимонијеом.

Премијер Кривокапић је пожелио успјешан рад амбасадору Тимонијеу у новој 2022. години и упознао га са активностима које Влада спроводи у контексту испуњења обавеза у поглављима 23 и 24. Предсједник Владе је истакао да Црна Гора намјерава да, током предсједавања Француске Европском унијом, испуни прелазна мјерила и преведе их у завршна. 

Амбасадор Тимоније је такође пожелио успјешан рад премијеру Кривокапићу у 2022. години и захвалио му се због детаљне елаборације активности у вези поглавља 23 и 24. Амбасадор је истакао да Француска своје предсједавање види као форму давања подстицаја земљама кандидатама за чланство у ЕУ, те да ће захваљујући личном залагању предсједника Емануела Макрона Западни Балкан бити у фокусу француског предсједавања. 

Француска ће, како је казао уважени амбасадор, инсистирати на конкретним корацима у процесу приступања ЕУ, а не на простом дебатовању о овим темама. У том смислу је најавио покретање неколико пројеката, међу којима ће се истицати они који афирмишу идеје европске припадности. 

Амбасадор Тимоније је честитао премијеру Кривокапић на изгласавању новог Тужилачког савјета и подршци у парламенту за програм „Европа сад!”, те поздравио формирање Координационог тијела за праћење споменутог програма, нагласивши да ће важни аспекти француског предсједавања бити посвећени заштити животне средине, те борби против корупције и организованог криминала. 

Премијер Кривокапић је апострофирао важност нове заплијене наркотика у Црној Гори, истакавши обавезу тужилаштва да се одговорно однесе према овом случају.  

У разговору са амбасадором Тимонијеом, премијер Кривокапић је оцијенио да га охрабрује ефикасност рада парламента која је исказана крајем минуле године, те да се нада да ће иста бити настављена и у 2022. години. Премијер је такође истакао искрену отвореност и заинтересованост Црне Горе за француске инвестиције. 

Разговор је завршен порукама захвалности и задовољства због будуће сарадње. 

Premijer Zdravko Krivokapić - ambasador Francuske Kristijan Timonije (14.01.2022.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?