Premijer Krivokapić primio u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija Pecuta

Objavljeno: 08.09.2021. 10:09 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, primio je danas u oproštajnu posjetu nadbiskupa Rimokatoličke crkve, apostolskog nuncija u Crnoj Gori, sa sjedištem u Sarajevu, monsinjora Luiđija Pecuta.

Premijer Krivokapić zahvalio je nunciju Pecutu na svemu što je uradio u pravcu unapređenja sveukupnih odnosa Crne Gore i Svete Stolice, na njegovoj posvećenosti i predanosti visokoj misiji koju je obavljao u Crnoj Gori. Crnogorski građani, između ostalih tradicionalnih vjerskih zajednica, naglasio je premijer, u značajnoj mjeri su okupljeni i oko Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije koje predstavljaju postojane vertikale u istorijskom trajanju crnogorske duhovnosti i kulture.

Predsjednik Vlade kazao je da je Crna Gora zemlja koja je vjerski i nacionalno gledano heterogena zajednica, te da je aktuelna Vlada posvećena punoj valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica u njoj. Premijer Krivokapić naglasio je važnost predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori na rezidentnoj osnovi i izrazio nadu da će do toga doći u narednom periodu, te da će Podgorica postati sjedište Papske nuncijature.

Odnose naše dvije države karakteriše iskrena saradnja, intenzivan i konstruktivan politički dijalog i prijateljstvo. Crna Gora je spremna, a i Sveta Stolica je i Vašim trudom i zalaganjem pokazala svoju gotovost za dalje snaženje naših bilateralnih odnosa u kojima ostaje neizbrisiv Vaš lični pečat i duboki trag. Vjerujem da će i Vaš nasljednik na toj poziciji, nastaviti saradnju sa Crnom Gorom sa istim entuzijazmom, naklonošću i poštovanjem koje ste Vi pokazivali prema Crnoj Gori svih ovih godina, poručio je Krivokapić.

Monsinjor Luiđi Pecuto, zahvalivši na toplim riječima domaćina, kazao je da će i nakon ambasadorske misije u Crnoj Gori nastaviti da se moli za dobrotu i mir u Crnoj Gori koji su svima potrebni. On je naglasio da je dužnost politike i političara da donose odluke od opšteg interesa i da imaju u vidu opšte dobro, ali da, nažalost, vrlo često, u prvi plan isplivaju sebični interesi.

Činio sam sve da doprinesem miru. Mir je temeljna vrijednost i bez njega se ne može realizovati ništa drugo. Takođe, različitosti su bogatstvo i o miru i različitostima trebalo bi da pričamo kao o najbitnijim vrijednostima. Ipak, za sve je potrebno vrijeme i cijeli svijet je, pa i Crna Gora, u jednom procesu koji se ne može desiti preko noći, zaključio je nuncije Pecuto.

Zdravko Krivokapić - Luiđi Pecuto (08.09.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?