Premijer Krivokapić: Vlada svjesna važnosti CANU

Objavljeno: 02.06.2021. 11:46 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić prisustvovao je sjednici Odbora za obilježavanje 50 godina postojanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik CANU, akademik Dragan K. Vukčević, prisustvovali su i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Premijer Krivokapić kazao je da CANU, kao Hram mudrosti, sagledava sve uspjehe i neuspjehe svoga naroda.

Sabira sva njegova iskušenja i predlaže rješenja posredstvom dokazanog profesionalizma, ali i savjesnog patriotizma, jer ste vi uzor Crne Gore. Vaša znanja, kompetencije i izuzetna mudrost, ne podliježu sudovima političkih mijena i dnevnim predrasudama, već istinoljubivim naučnim činjenicama i savjesnoj brizi za očuvanje svih vrijednosti koje Crna Gora ima. Vaša misija ostaje temelj i sjećanje na onu tačku otkuda smo kao narod krenuli i odgovor kamo nam valja stići, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade kazao je da se Crna Gora i njeni građani nalaze na istorijskoj prekretnici. „Već smo napravili iskorake ka novim pristupima savremene demokratije, ka novim prostorima osvojenih građanskih sloboda i prava, ne odustajući od evropskog puta i evropske perspektive.  Kao predsjedniku Vlade, vrlo mi je stalo do Vašeg mišljenja, do Vaših predloga i zaključaka po svim pitanjima koja su otvorena ili će se otvoriti, a koja imaju za cilj da se unaprijedi i obogati naš sveukupni društveni život, a time i naša opšta zajednica i država. Kao Vlada želimo da Vašu akademsku blagonaklonost, dobronamjernost i Vašu mudrost sasvim primimo na znanje, koje stavljamo u funkciju građanskog pomirenja i ujedinjenja, građanske solidarnosti i inkluzivnosti, u funkciju prosperiteta, koji ne smije biti doveden u pitanje od strane partikularizma, subjektivizma, iracionalizma ili uskostranačja“, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer je kazao i da želi da današnje okupljanje rezultira plodonosnim funkcionisanjem Odbora, koji će na dostojan način obilježiti jubilej – 50 godina od osnivanja CANU.

Pedeset ljeta u kojima je valjalo pedeset puta zaorati, posijati, požnjeti - sabirati plodove najvećih pregalaca, graditelja, naučnika, istraživača i umjetnika, koje ovaj narod ima. Srećan Vam rad i želim da znate da je aktuelna Vlada svjesna važnosti ove Institucije, da je spremna da da svoj dužni doprinos kako u ovom tako i u drugim Vašim projektima, koje doživljavamo kao održivo investiranje u budućnost naših potomaka, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Konstitutivna sjednica Odbora za obilježavanje 50. godišnjice osnivanja CANU (02.06.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?