Premijer Spajić otvorio Samit ZB & EU: Jedan region, zajednička vizija

Objavljeno: 16.05.2024. 09:21 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Milojko Spajić govorio je na otvaranju Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije koji se danas održava u Kotoru a povećen je Planu rasta u okviru kojeg je zemljama Zapadnog Balkana na raspolaganju 6 milijardi eura u grantovima i povoljnim kreditima, što prema riječima premijera predstavlja jasan signal posvećenosti Evropske ujije ekonomskoj i demokratskoj transformaciji cijelog regiona.

Vlada Crne Gore je čvrsto posvećena unapređenju ekonomskog prosperiteta i kvaliteta života naših građana. Sa ovim principom na vrhu naših prioriteta imamo i velika očekivanja od Plana rasta za koji imamo jasno postavljene reformske mjere: od poslovnog ambijenta, digitalne i energetske tranzicije do vladavine prava, poručio je Spajić.

On je u obraćanju učesnicima skupa ukazao i na značaj kontinuirane podrške Evropske unije infrastrukturnom razvoju te istakao da se ona mora nastaviti i uvećavati pod okriljem Plana rasta. Na toj liniji Vlada Crne Gore pripremila je 44 infrastrukturna projekta u oblasti obrazovanja što je izraz posvećenosti ovom važnom pitanju, ali i odnosa prema mladim ljudima kao našem najvažnijem kapitalu.

No, i pored toga što Vlada Crne Gore ima visoka očekivanja od Plana rasta, pojedini aspekti ove linije podrške zahtijevaju dodatna pojašnjenja u cilju postizanja pune efikasnosti, poručio je premijer.

Osim prioriteta u dijelu pristupanja SEPA, jačanju poreske i carinske politike, digitalizacije i zdravstva o kojima je govorio - predsjednik Vlade Crne Gore istakao je i da pristup Jedinstvenom evropskom tržištu ostaje motor u otvaranju novog horizonta koji će naš region približiti evropskim standardima.

Ističući da su građani u fokusu svih razvojnih projekata i politika premijer je poručio da je „investiranje u ljudski kapital za Vladu Crne Gore najvažniji i najdugoročniji aspekt svih reformskih procesa“.

Pozivam vas da zajedno iskoristimo ovu istorijsku šansu koja se ukazuje Zapadnom Balkanu, da posmtramo Plan rasta kao dio šire vizije za bolju budućnost našeg regiona i Evropske unije u cjelini, zaključio je Spajić.

Milojko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore - doorstep izjava
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?