Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijerski sat – Premijer Krivokapić: Popis očekujemo sljedeće godine

Objavljeno: 25.11.2021. 15:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je na Premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika Dragana Ivanovića iz Kluba poslanika „Socijalistička narodna partija“, da je on u tu problematiku ušao negdje u aprilu i da vrlo dobro zna sve elemente koji se tiču tehičko-organizacionih uslova i zakonskih preduslova koji su neminovni da bi se desio popis.

„Vlada je u svom Programu rada vrlo jasno zacrtala da će četvrti kvartal biti posvećen ovom Zakonu što znači da na taj način mi ispunjavamo i programsku obavezu koja je definisana. Na osnovu rada Uprave za statistiku i Ministarstva finansija i socijalnog staranja napravljen je Nacrt Zakona o popisu. Taj Zakon je imao jednu javnu raspravu koja je stvarno morala da bude transparentnija, jer je samo jedna partija učestvovala u tom elektronskom sagledavanju i primjedbama i možda je to jedan nedostatak koji se u narednom periodu može ispraviti i kroz taj dio koji dođe u Skupštinu na bazi amandmana koje ćete Vi kao poslanik ili kao Grupa poslanika predložiti“, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade istakao je da je ono što je najvažnije u ovom trenutku, da je Nacrt pošao ka Evropskoj komisiji.

„I najznačajnija je ta tabela usklađenosti i po svim saznanjima koje imamo vrlo brzo će biti završen taj njihov dio, pri čemu ne očekujemo da će biti nekih suštinskih primjedbi tako da bi već nakon toga na prvoj sljedećoj sjednici Vlade taj Predlog bio usvojen i onda distribuiran ka Skupštini, koja bi u svojoj proceduri uradila sve što treba. Vi ste iz svih ovih elemenata odgovora imali jasnu činjenicu da od tog trenutka definisanja treba da prođe period od 5 do 6 mjeseci, da bi se sve tehnički i organizaciono odradilo. Nas raduje činjenica što je, takođe, u sklopu ovih aktivnosti već na sjutrašnjoj sjednici Vlade će biti Predlog zakona o teritorijalnoj podijeljenosti koji je preduslov da bi se sve ovo moglo desiti. Očekujemo sljedeće godine sigurno popis. Vi znate da postoji jedna preporuka EU koja kaže da u godini u kojoj se održavaju izbori po pravilu se ne organizuje popis. Ali mislim da ako bude postojala opšta volja nema razloga da ne bude i to organizovano možda u oktobru sljedeće godine“, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Premijerski sat (25.11.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?