Премијерски сат – Премијер Кривокапић: Попис очекујемо сљедеће године

Објављено: 25.11.2021. 15:00 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Здравко Кривокапић казао је на Премијерском сату, одговарајући на питање посланика Драгана Ивановића из Клуба посланика „Социјалистичка народна партија“, да је он у ту проблематику ушао негдје у априлу и да врло добро зна све елементе који се тичу техичко-организационих услова и законских предуслова који су неминовни да би се десио попис.

„Влада је у свом Програму рада врло јасно зацртала да ће четврти квартал бити посвећен овом Закону што значи да на тај начин ми испуњавамо и програмску обавезу која је дефинисана. На основу рада Управе за статистику и Министарства финансија и социјалног старања направљен је Нацрт Закона о попису. Тај Закон је имао једну јавну расправу која је стварно морала да буде транспарентнија, јер је само једна партија учествовала у том електронском сагледавању и примједбама и можда је то један недостатак који се у наредном периоду може исправити и кроз тај дио који дође у Скупштину на бази амандмана које ћете Ви као посланик или као Група посланика предложити“, казао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе истакао је да је оно што је најважније у овом тренутку, да је Нацрт пошао ка Европској комисији.

„И најзначајнија је та табела усклађености и по свим сазнањима које имамо врло брзо ће бити завршен тај њихов дио, при чему не очекујемо да ће бити неких суштинских примједби тако да би већ након тога на првој сљедећој сједници Владе тај Предлог био усвојен и онда дистрибуиран ка Скупштини, која би у својој процедури урадила све што треба. Ви сте из свих ових елемената одговора имали јасну чињеницу да од тог тренутка дефинисања треба да прође период од 5 до 6 мјесеци, да би се све технички и организационо одрадило. Нас радује чињеница што је, такође, у склопу ових активности већ на сјутрашњој сједници Владе ће бити Предлог закона о територијалној подијељености који је предуслов да би се све ово могло десити. Очекујемо сљедеће године сигурно попис. Ви знате да постоји једна препорука ЕУ која каже да у години у којој се одржавају избори по правилу се не организује попис. Али мислим да ако буде постојала општа воља нема разлога да не буде и то организовано можда у октобру сљедеће године“, казао је предсједник Владе Здравко Кривокапић.

Premijerski sat (25.11.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?