Влада жели превасходно да пажњу посвети младима и зато највећи акценат је управо на запошљавању младих, компетентних који ће имати прилику и да се дошколују у иностранству

Објављено: 29.10.2021. 12:15 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Здравко Кривокапић казао је одговарајући на питање Драгана Ивановића из Клуба посланика Социјалистичке народне партије Црне Горе да је 2022. година, година реформи. 

Капитални буџет биће најмање 450 милиона еура. Када говорите о инвестицијама, ја ћу указати на неколико проблема. Ово што сте спомињали за ову фабрику која треба да буде у Тузима која ће запошљавати најмање 150 радника је сигурно пројекат који ће брзо бити реализован. Осврнућу се на проблеме да би јавност била упозната са тим. Горући проблем који смо затекли је Вектра Јакић врло вјештом игром са Привредним судом и стечајним управницима. Таман кад дођете до рјешења неко вас блокира, блокира вас Привредни суд, поручио је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе саопштио је да смо имали три инвеститора који су били заинтересовани да обнове Вектру Јакић, те да од ње направе оно што је технолошки једино било могуће.

Да преузму комплетно све дугове које има ова компанија и да крену са производњом. И увијек имате блокаду, која је везана врло једноставно за шумску мафију. То је прича разлике, а у тој разлици врло вјешто захваљујући концесијама и продужетку концесија коју смо ми жељели да сузбијемо, господари човјек који је на челу Вектре Јакић. И врло једноставна је рачуница. Зашто би неко запошљавао 200 радника када може много више да заради на основу разлике коју остварује са 10 еура у просјеку по метру кубном, а има концесије које се не могу описати ни словима ни бројем. У том једном временском периоду неко је заборавио да у том уговору постоји клаузула коју нико није радио и то је за одговорност. А која је то клаузула? Клаузула да се цијена усклађује на основу Монстат информације која прати тржиште и на основу тржишта дефинише реалну цијену, а не договорену. И зато ми на сваком кораку подстичемо такве људе и такве људе протажира претходна власт а ми им не можемо ништа. Грађани, да ли треба укинути Привредни суд, ја не знам, али то је један од најгорих судова у Црној Гори. Он је легло корупције, јер је он у саучесништву са свим овим о којима причамо. Погледајте имена стечајних управника, па ће вам све бити јасно, нагласио је премијер Кривокапић.

Премијер је говорећи о Вектра Боки казао да је такво благо било умјетност уништити. „Од хотела Тамарис па до хотела Боке, па до хотела Плаже и оставите раднике на цједилу као што сте урадили у КАПу, Жељезари, као што сте урадили у читавом привредном амбијенту Црне Горе. Од привредне, ми смо постали само услужна држава, што у једноим дијелу може да буде добро.  Али тиме смо направили прерасподјелу постојећих снага које су се школовале за нешто друго а нијесу могли да раде и то није једноставан пут. Ова Влада жели превасходно да пажњу посвети младима и зато у овом одговору највећи акценат је управо на запошљавању младих, компетентних који ће имати прилику и да се дошколују у иностранству јер интензивно радимо на потписивању билатералних споразума који ће то моћи да обезбиједе. За многе активности поготово у дијелу дигитализације и нових технологија ми немамо кадар. Тај кадар треба школовати на добрим свјетским универзитетима. То је будућност ЦГ. И зато сви треба да дамо максимални допринос да се та будућност и деси. Може се десити само ако будемо заједнички радили и тај парни ваљак бар једном заокренули, а онда ће послије по инерцији ваљак да иде. Ово је једино могуће ако ово буде заједнички посао и заједничка брига о државној имовини“, поручио је премијер Кривокапић.

Premijerski sat (29.10.2021)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?