Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prvi put potpisan Granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

Objavljeno: 18.09.2023. 12:28 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Danas je u Ministarstvu kapitalnih investicija po prvi put potpisan granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi.

Zadovoljstvo mi je i posebna čast što danas u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva kojim rukovodim, pristupam potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi” istakao je potpredsjednik Vlade i ministar mr Ervin Ibrahimović i dodao da ovim Ugovorom  Vlada Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore i Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uređuju, u skladu sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom, pojedina prava i obaveze iz radnog odnosa pomoraca, prava i obaveze poslodavca prema pomorcu, kao i međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovori su propisani standardni uslovi koji se primjenjuju na sve pomorce ukrcane na brodovima crnogorske državne pripadnosti, a plove u međunarodnoj plovidbi. Dakle, u ovom momentu, to su pomorci na brodovima Crnogorske i Barske plovidbe koje su, kao što vam je poznato, u većinskom vlasništvu Države istakao je Ibrahimović.

Podsjećamo da je zaključivanje ovog granskog ugovora prepoznato kao potreba i Strategijom razvoja pomorske privrede za period 2020. – 2030. godine, a sve u cilju unaprjeđenja radno-pravnog statusa crnogorskih pomoraca.

Prvi put potpisan Granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

Tokom pripreme ovog Granskog kolektivnog ugovora odvijala se intenzivna saradnja između predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija sa Unijom poslodavaca Crne Gore i Samostalnim sindikatom radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kao i crnogorskim brodarskim kompanijama, koje posjeduju 4 broda na kojima plove posade od po 24 pomorca.

Želim ovim putem da zahvalim svima koji su učestvovali u ovom veoma važnom procesu i svojom posvećenošću i odgovornim odnosom doprinijeli da na zadovoljstvo svih ugovornih strana danas možemo i zvanično zaključiti ovaj Granski kolektivni ugovor.Svakako, iskazujem očekivanje kao resorni ministar da će brodarska društva na najbolji mogući način obezbijediti punu primjenu odredbi Ugovora i da ćemo na taj način zajednički doprinijeti poboljšanju radno-pravnog statusa naših pomoraca, zaključio je Ibrahimović.

Granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi potpisali su  Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica  i Agim Mila,  Predsjednik Samostalnog  sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore.

Današnjem potpisivanju prisustvovali su i izvršni direktori dvije crnogorske brodarske kompanije AD “Crnogorska plovidba” Slobo Pajović i AD “Barska plovidba”  Mirsad Tršić sa saradnicima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?