Razvoj saobraćajne infrastrukture visoko na agendi resora kapitalnih investicija

Objavljeno: 13.05.2022. 14:20 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je danas, tokom prve zvanične posjete, sa direktorom Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matejom Zakonjšekom.

Razvoj i unapređenje saobraćajne infrastrukture nalazi se visoko na agendi crnogorske vlade i resora na čijem sam čelu. Crna Gora kao dominatno turistička destinacija mora staviti akcenat na jačanju infrastrukture, naročito nacionalne mreže puteva, koji su važni zbog kvalitetnijeg regionalnog povezivanja. Budući da je riječ o vrijednim kapitalnim projektima moramo računati na podršku  međunarodnih partnera, kako bi zajedničkim naporima  realizovali naše ambiciozne, ali realne planove, ocijenio je Potpredsjednik Ibrahimović, dodajući da u tome prepoznaje značaj osnivanja i funkcionisanja Stalnog sekretarijata transportne zajednice.

Današnji razgovor je bio prilika da se razmijene mišljenja o statusu projekta izgradnje prve dionice auto puta Bar – Boljare:

Izgradnja prve prioritetne dionice, uz sve izazove i osporavanja koja su pratila ovaj projekat, donijela nam je neprocjenjiva znanja i iskustva, te možemo da pošaljemo jasnu poruku međunarodnim finansijskim institucijama, kao i evropskim partnerima da smo spremni zajednički da nastavimo realizaciju narednih dionica ovog važnog saobraćajnog pravca.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek složio se sa resornim ministrom, ukazujući na značaj do sada realizovanih projekata, regionalnog karaktera, koji su imali za cilj da ubrzaju protok saobraćaja, uklanjanjem biznis barijera, naročito u dijelu rekonstrukcije i izgradnje graničnih prelaza:

Građani razumiju i prepoznaju napore koje nacionalne vlade ulažu u ove projekte i to je naš primarni cilj i zadatak, istakao je Zakonjšek.

Takođe je dodao da svi projekti koju su važni u smislu boljeg regionalnog povezivanja mogu očekivati  dalju podršku Transportne zajednice, te u tom smislu očekuje da se zajedničke aktivnosti nastave i tokom narednog perioda kada će Crna Gora preuzeti jednogodišnje predsjedavanje Upravnim Odborom Transportne zajednice.

Vjerujem da ćemo ostvariti do sada planirane projekte, ali postoji interesovanje i za neke nove razvojne projekte od regionalnog značaja, za koje su zainteresovane i vlade susjednih zemalja, jedan od njih je i izrgradnja tunela na relaciji Rožaje – Peć, istakao je Ibrahimović ističući da se potencijali sjevera Crne Gore moraju valorizovati.

Ibrahimović - Zakonjšek

Potpredsjednik Ibrahimović ukazao je na važnu činjenicu da se moramo okrenuti turističkoj privredi sjevernog regiona, uz konstataciju da turistička sezona na sjeveru može trajati godinu dana i da tu prepoznaje razvojnu šansu ove regije.

Kada postignemo da sve tri regije u Crnoj Gori budu ravnomjerno razvijene, bićemo na dobrom putu da stvaramo stabilnu ekonomiju čitave države, zaključio je Potpredsjednik Ibrahimović  na kraju sastanka.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?