Saopštenje sa sastanka potpredsjednika Bečića sa ambasadorkom EU u CG Oanom Kristinom Popom

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore, sastao sa danas sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Potpredsjednik Bečić je na početku istakao da izbor 44. Vlade i politička konfiguracija u Skupštini Crne Gore predstavljaju šansu za stabilizaciju političkih prilika u državi, koje su osnova za sve ozbiljnije reformske procese, čiji će rezultati biti na ponos i korist svim građanima Crne Gore.

Govoreći o spoljnopolitičkom putu Crne Gore, potpredsjednik Bečić je istakao njenu stoprocentnu privrženost prozapadnom, proevropskom i evroatlantskom kursu, ističući to opredjeljenje kao vrijednost sa kojom nema kompromisa, budući da se kao takva nalazi i u osnovi političkog sporazuma vladajuće većine.

Ambasadorka Popa je istakla značaj nadležnosti koje potpredsjednik Bečić ima za proces pristupanja, dodajući da EU očekuje da Crna Gora ostane u potpunosti usklađena sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. „Pozitivna je okolnost što u sadašnjem istorijskom trenutku postoji razumijevanje svih država članica da je proširenje neophodno", rekla je ambasadorka.

Potpredsjednik je u tim okolnostima prepoznao našu odgovornost da iskoristimo istorijsku šansu. 

U ovoj utakmici igramo za sebe i svoju sigurnost u okviru Evropske unije. Igramo i za svoje susjede, jer im, kao članica EU možemo pomoći na tom putu, ali igramo i za Evropsku uniju, budući da bi prijem naše zemlje u evropsku porodicu poslao snažnu poruku drugim zemljama kandidatima da se ne obeshrabre tokom trajanja tog procesa’.

Kao najznačajniju temu koja je u trenutno u fokusu crnogorske javnosti, potpredsjednik je istakao izbor sedmog sudije Ustavnog suda, koji nas očekuje tokom ove sedmice. Pored toga, naglasio je neophodnost reformi, što skoriji izbor preostalih članova Sudskog savjeta i VDT-a, ali i potrebu provjere imovine i životnog stila policijskih službenika, kako bi se izbjeglo da se Crna Gora opet sretne sa kriminalnim strukturama u policijskim redovima.

Potpredsjednik i ambasadorka su se tokom sastanka saglasili da je popis demografski i statistički proces, koji mora biti oslobođen političkog pritiska, i u kojem niko neće biti kažnjen ili nagrađen zbog načina na koji se izjašnjava.

„Vjerujem da Crna Gora sa svojom posvećenošću i konkretnim rezultatima može biti uspješna priča u na Zapadnom Balkanu i zaista biti regionalni lider u procesu evropskih integracija", zaključila je ambasadorka.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?