Саопштење са састанка потпредсједника Бечића са амбасадорком ЕУ у ЦГ Оаном Кристином Попом

Алекса Бечић, потпредсједник Владе Црне Горе, састао са данас са амбасадорком Европске уније у Црној Гори, Оаном Кристином Попом.

Потпредсједник Бечић је на почетку истакао да избор 44. Владе и политичка конфигурација у Скупштини Црне Горе представљају шансу за стабилизацију политичких прилика у држави, које су основа за све озбиљније реформске процесе, чији ће резултати бити на понос и корист свим грађанима Црне Горе.

Говорећи о спољнополитичком путу Црне Горе, потпредсједник Бечић је истакао њену стопроцентну приврженост прозападном, проевропском и евроатлантском курсу, истичући то опредјељење као вриједност са којом нема компромиса, будући да се као таква налази и у основи политичког споразума владајуће већине.

Амбасадорка Попа је истакла значај надлежности које потпредсједник Бечиц́ има за процес приступања, додајуц́и да ЕУ очекује да Црна Гора остане у потпуности усклађена са спољном и безбједносном политиком ЕУ. „Позитивна је околност што у садашњем историјском тренутку постоји разумијевање свих држава чланица да је проширење неопходно", рекла је амбасадорка.

Потпредсједник је у тим околностима препознао нашу одговорност да искористимо историјску шансу. 

У овој утакмици играмо за себе и своју сигурност у оквиру Европске уније. Играмо и за своје сусједе, јер им, као чланица ЕУ можемо помоћи на том путу, али играмо и за Европску унију, будући да би пријем наше земље у европску породицу послао снажну поруку другим земљама кандидатима да се не обесхрабре током трајања тог процеса’.

Као најзначајнију тему која је у тренутно у фокусу црногорске јавности, потпредсједник је истакао избор седмог судије Уставног суда, који нас очекује током ове седмице. Поред тога, нагласио је неопходност реформи, што скорији избор преосталих чланова Судског савјета и ВДТ-а, али и потребу провјере имовине и животног стила полицијских службеника, како би се избјегло да се Црна Гора опет сретне са криминалним структурама у полицијским редовима.

Потпредсједник и амбасадорка су се током састанка сагласили да је попис демографски и статистички процес, који мора бити ослобођен политичког притиска, и у којем нико неће бити кажњен или награђен због начина на који се изјашњава.

„Вјерујем да Црна Гора са својом посвећеношћу и конкретним резултатима може бити успјешна прича у на Западном Балкану и заиста бити регионални лидер у процесу европских интеграција", закључила је амбасадорка.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?