Saradnja sa EBRD za snažan investicioni ciklus

Objavljeno: 26.02.2024. 15:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Efikasna i kvalitetna saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj od velike je važnosti za snažan investicioni ciklus, koji 44. Vlada planira u narednom periodu, naglašeno je tokom sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predsjednice Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso.

Činjenica da su se Spajić i Reno-Baso sastali drugi put u 14 dana, potvrda je uzajamne želje da se veliki infrastrukturni projekti pokrenu što prije.

Poseban fokus tokom razgovora u Londonu, na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu, bio je na izgradnji putne infrastrukture.

Crna Gora planira u narednih šest godina da izgradi devet dionica auto-puteva i brzih cesti, ali i da ulaže u razvoj željeznice, aerodroma i Luke Bar.

Kako je zelena tranzicija jedan od ključnih prioriteta Evropske banke za obnovu i razvoj, naglašen je veliki potencijal Crne Gore na tom polju.

Bilo je riječi o razvoju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, uz poseban fokus na veliki hidroenergetski potencijal Crne Gore, koji se može iskoristiti uz poštovanje svih ekoloških standarda.

Zaključeno je da će partnerski odnos omogućiti Crnoj Gori da na efikasan i održiv način iskoristi sve potencijale.

Milojko Spajić -  Odil Reno-Baso, predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?